frits bosch column

-Frits Bosch- 'We gaan de buikriem aanhalen. Katwijk aan Zee lonkt'

Opinienov 10 2022, 17:00
Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo laag geweest. Terecht, consumenten voelen wat eraan komt in Europa: recessie. Ze begrijpen ook dat de inflatie en rentes voorlopig niet omlaag gaan.
Energieprijzen zijn torenhoog, voedselprijzen stijgen en vakbonden eisen compensatie voor de inflatie in de lonen. De prijsstijgingen gaan het hele systeem door. Vanuit de VS komt een extra inflatie- en rente impuls onze kant op. De inflatie beloopt ruim 8%, een stuk lager dan hier. Federal Reserve directeur Jerome Powell heeft in grote stappen van 0,75% het renteniveau op 3,75% gebracht en hij suggereert dat er meer stijgingen in het vat zitten in 2023. Pas in de tweede helft van dat jaar kan het tempo omlaag. Dan zitten we achterin de 4%. Dat geeft een extra impuls voor de eurorente om het verschil met de dollarrente niet verder te laten oplopen. Hier kan het nog fors omhoog.
Ik heb al eerder aangegeven dat het verhogen van rente door centrale banken een ‘time lag’ en bijwerkingen met zich meebrengt zonder dat de bank de omvang daarvan kent. Het manipuleren van de rente is als een blinde in een doolhof. En wederom de aantekening dat het inflatiecijfer ‘as such’ een discutabel richtsnoer is.
Kijkend naar de VS zien we dat het beleid van de Democraten niet een lager prijsniveau bevordert, integendeel. Zij steunen subsidies voor gezondheidszorg en kinderopvang en willen de lonen omhoog om de economische groei te stimuleren. Deze plannen verhogen de Amerikaanse inflatie en de rente. De dollar krijgt een push naar boven. Als de dollar stijgt dan gaat de euro nog verder omlaag. De VS wordt dan nog duurder voor ons. Importen worden daardoor nóg duurder leidend tot hogere inflatie.
Democraten zijn met hogere inflatie en rente ongunstig voor de beurskoersen. De dollar is dan voortgaand een veilige belegging met hogere renteopbrengst. Dit jaar is de dollarstijging al ruim 13% ten opzichte van de euro. De vraag is wat de ECB reactie zal zijn: rentestijging, gevolgd door meer inflatie. Degenen (DNB) die dachten dat de inflatie zal dalen zitten ernaast. Hogere euro rente betekent ook hond in de pot voor Zuid-Europa. Daar zal Meloni niks aan kunnen doen.
Europeanen moeten voorlopig rekenen op recessie en nóg hogere inflatie en rentes. Ze zullen de buikriem moeten aanhalen. Geen reis naar Thailand maar naar Katwijk aan Zee. Ook leuk…
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten