FVD staat pal voor ´echte waarden; Tweede Kamer gebruikt Jodenhaat voor eigen gewin

Opinieokt 26 2023, 16:00
Gisteren werd er een motie ingediend en aangenomen in de Tweede Kamer. De motie stelt dat er in de Tweede Kamer "geen plaats" moet zijn voor "Jodenhaat." Iedere partij steunde de motie, ook DENK en BIJ1. Dat zijn dus de twee partijen die nadrukkelijk hebben geroepen - ook in het debat over deze materie - dat ze vinden dat 'Palestina bevrijd moet worden van zee tot zee.' Er was maar één uitzondering: FVD. Hoewel die stemkeuze zogenaamd voor 'schrikreacties' heeft gezorgd is dat volstrekt bezopen. FVD heeft namelijk gelijk.
In zijn reactie op de motie legde Thierry Baudet uit dat hij en zijn partijgenoten Jodenhaat verschrikkelijk vinden. Maar betekent dit dan ook dat "Jodenhaat" of willekeurig welke andere "haat" dan ook verbannen moet worden uit de Kamer?
Het antwoord daarop is, aldus Baudet, neen. In ons parlement moet letterlijk álles gezegd kunnen worden. Daarom geeft de Grondwet ook immuniteit aan volksvertegenwoordigers betreffende hun uitspraken in de Kamer. Daar kunnen ze nooit voor vervolgd worden. Punt.
Het is dus zo geregeld in Nederland dat je in de Tweede Kamer letterlijk alles moet kunnen zeggen. Dat is één van de belangrijkste uitgangspunten van ons systeem. Maar dan komen er een paar Deugers die een huidige crisis in het Midden-Oosten even lekker misbruiken om a) Deugpuntjes te scoren en b) een eerste aanzet te geven tot het verbieden van politieke meningen in de Tweede Kamer.
Natuurlijk, de stem van FVD was misschien niet heel strategisch nu met de verkiezingen in aantocht. Er zal heus weer op gemopperd worden, mensen zullen het bewust weer zo spinnen dat het zogenaamd 'bewijst' dat FVD antisemitisch of anti-watdanook is. En ja, zelfs wat goed bedoelende échte rechtse mensen vonden het alleen daarom al niet fijn dat FVD zo stemde.
Het zal wel. Voor mij is het belangrijkste dat ik er inhoudelijk helemaal geen problemen mee heb. In de Tweede Kamer hoort de vrijheid van meningsuiting onbeperkt te zijn. De enige regels die er zouden moeten gelden gaan over de vorm. Dus dat je elkaar niet in de rede valt, dat je tegenstanders niet met een hamer op het hoofd slaat, dat je niet als een halve zool staat te gillen, en dat je niet een middelvinger naar elkaar opsteekt (of een schietgebaar maakt). 
Voor de rest hoort het debat in ons parlement helemaal vrij te zijn. Ja, ook walgelijke, wanstaltige, vreselijke, ranzige meningen moeten er gedeeld kunnen worden.
Vandaar dus dat FVD tégen de motie in kwestie stemde.
Is dat heel handig met de verkiezingen in aantocht? Wellicht niet. De media en politici doen net alsof het allemaal heel vreselijk is wat FVD heeft gedaan - opstaan voor de principes van onze Grondwet. Wellicht dat het FVD wat stemmen kost. Aan de andere kant, bij FVD is eigenlijk de échte, harde achterban over. De kans dat de partij veel zetels verliest (of wint!) door welk onderwerp of welke controverse dan ook is heel gering. Ik geloof dus niet dat het FVD echt iets gaat kosten... en als het de partij wel iets kost, tja, dan kan ik ook wel begrijpen dat Baudet en co. dat risico wilden nemen. Er moet iemand pal staan voor de meningsvrijheid in ons parlement.
Overigens is dit natuurlijk nog maar het begin he? Als je Jodenhaat op zo'n manier gaat "verbieden" in het parlement, dan moet je "Moslimhaat" ook de deur uitgooien. Nou, maak je borst maar nat. De PVV kan zich dan namelijk wel meteen opdoeken. Er is geen enkele partij in Nederland die met Jodenhaat strooit... maar er is wél een partij die Moslims overduidelijk haat en daar heel duidelijk over is. 
Om de één of andere reden vermoed ik dat al die PVV'ers die nu heel blij voor deze motie over Jodenhaat stemden opeens een heel andere mening zijn toegedaan als de tekst van de motie helemaal hetzelfde is, met dit kleine verschil dat "Jodenhaat" vervangen wordt door "Moslimhaat."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten