FVD zet in op vrijheid van meningsuiting: zelfs Jodenhaat in de Tweede Kamer toestaan

Politiekokt 26 2023, 9:00
Terwijl het Nederlandse politieke landschap continu in beweging is, lijkt Forum voor Democratie (FVD) wéér eens een schokgolf te hebben veroorzaakt in de Tweede Kamer. Als enige partij stemde FVD tegen een motie die stelde dat er voor Jodenhaat geen plaats zou moeten zijn in ons parlement. Hun rechtvaardiging? "Ik verafschuw wat u zegt, maar zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen."
Terwijl het debat over de vrijheid van meningsuiting al lang een heet hangijzer is in Nederland, lijkt FVD hiermee een gewaagde stap te zetten. Ze pleiten voor het onverkorte recht van Kamerleden om hun eigen woorden te kiezen, zelfs als die woorden haatdragend en schadelijk zijn.
Het standpunt van FVD gaat in tegen het algemene gevoel in de Kamer. Volgens hen moeten verwerpelijke ideeën worden tegengegaan door argumenten en discussie, niet door censuur. En ja, dit is een nobel ideaal. Maar is het ook realistisch in een tijdperk waarin woorden als wapens worden gebruikt, en waarin haat en vooroordelen op sociale media gemakkelijk kunnen worden versterkt?
Wat vooral zorgelijk is, is de mogelijke interpretatie van deze actie door extremistische groeperingen (Islamisten bijvoorbeeld in Iran in 1979 red.). Het is bekend: geef ze een vinger en ze pakken je hele hand. De beslissing van FVD kan door sommigen worden gezien als een goedkeuring van haatdragende retoriek, wat de deur zou openen voor verdere polarisatie en haat in onze samenleving.
Bovendien, met de verkiezingen op komst, heeft FVD misschien wel een strategische blunder begaan. Kiezers zoeken naar duidelijkheid en integriteit, en deze actie heeft alleen maar meer verwarring gezaaid over waar de partij nu eigenlijk voor staat.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites. 
Het is evident: Thierry Baudet en zijn partij hebben wellicht het belang van beeldvorming onderschat. In een wereld waar politiek grotendeels wordt gedreven door perceptie, kan deze stap FVD in de toekomst wel eens duur komen te staan. Of de achterban bestaat inmiddels uit vrijdenkers die volkomen begrijpen wat de achterliggende boodschap van Baudet is en zien er geen gevaar in dat Islamisten hiermee aan de haal gaan in het parlement.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten