shutterstock 1388894738 1

Het NRC ontwaakt: Het klimaat is religie geworden en dat moeten we niet willen!

Opinieapr 17 2023, 10:00
In sommige kringen wordt klimaatverandering beschouwd als een religie, met zonden, verdoemenis en evangelisten. Dit maakt het moeilijk om op een nuchtere manier over de klimaatproblematiek te praten en oplossingen te vinden die rekening houden met de kosten en baten voor economie en burgers schrijft Louise O. Fresco vandaag in haar column in het NRC. Eindelijk lijkt ook de grachtengordel te ontwaken en lijken ze in te zien dat door het klimaat als religie te benaderen steeds meer mensen afhaken.
De Tweede Kamer wordt door Fresco opgeroepen om bij de komende presentatie van de transitieplannen van minister Jetten op een nuchtere manier te debatteren over de problemen en oplossingen met betrekking tot klimaatverandering. Het is belangrijk om perspectief te bieden en te beseffen dat de EU verantwoordelijk is voor minder dan 10% van de mondiale CO2-uitstoot en dat het beperken van de nationale CO2-uitstoot met de nodige bescheidenheid moet worden bekeken. Ze roept op tot meer realisme en minder verdoemenis in het debat.
Fresco vindt het slecht nieuws dat klimaatverandering een religie is geworden, omdat dit betekent dat er maar één waarheid is. Het is juist belangrijk dat de politieke besluitvorming niet wordt beïnvloed door religieuze overtuigingen, maar door koele redelijkheid en absolute transparantie. Dat lijkt juist in het debat over klimaatverandering verloren te gaan.
Er moeten efficiënte instrumenten worden ontwikkeld om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken en er moet worden gekeken naar de kosten en baten voor Nederland en de wereld. Dit is vooral belangrijk omdat de meeste ontwikkelingslanden nog steeds afhankelijk zijn van niet-groene brandstoffen schrijft Fresco.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Het is dus van groot belang dat er op een nuchtere en redelijke manier wordt gedebatteerd over klimaatverandering en dat er oplossingen worden gevonden die rekening houden met de economie en de burgers, terwijl de kosten en baten worden afgewogen. Dit klinkt als gezond verstand. We zijn er pas echt als de klimaatgekkies eindelijk eens kunnen accepteren dat de mens klimaatverandering niet kan tegen gaan maar zich moet aanpassen aan de klimaatverandering. Dus vol inzetten op klimaatadaptatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten