Jan Dijkgraaf: "Minister Robbert Dijkgraaf omarmt idee voor nieuwe nationale feestdag voor Keti Koti, maar laat Nationale Bevrijdingsdag in de steek"

Opiniejun 05 2023, 16:00
Jan Dijkgraaf heeft in zijn Briefje van Jan van vandaag terecht de vinger op de zere plek gelegd. Minister Robbert Dijkgraaf heeft namelijk een idee omarmd om van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Dit terwijl Nationale Bevrijdingsdag, waarop we de bevrijding van Nederland vieren, steeds meer aan betekenis lijkt in te boeten.
Het is verontrustend dat aan de ene kant Nationale Bevrijdingsdag steeds minder waarde lijkt te hebben. Werknemers krijgen geen vrije dag meer op deze belangrijke dag. Het wordt gedegradeerd tot een noodzakelijk kwaad, zonder de erkenning en waardering die het verdient.
Aan de andere kant oppert men het idee om jaarlijks een Nationale Keti koti-dag toe te voegen, waarop we vieren dat de voorouders van onze Surinaamse en Antilliaanse medeburgers werden bevrijd van de ketenen die slechts een klein groepje Nederlanders hen ooit had opgelegd.
In 2017 vroeg PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk aan minister Plasterk of 5 mei weer een verplichte vrije dag kon worden. Minister Plasterk zag hier geen heil in en liet de beslissing aan werkgevers en werknemers over. Het is merkwaardig dat dezelfde minister nu wel openstaat voor het idee van een verplichte vrije dag op 1 juli als nationale feest- en herdenkingsdag.
Het gebrek aan consistentie in het beleid rond nationale feest- en herdenkingsdagen is zorgwekkend. Het lijkt erop dat politici meebuigen met de waan van de dag en hun standpunten afstemmen op de publieke opinie in plaats van een heldere visie te hebben. Het is een teken van opportunisme en gebrek aan principes.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Het is belangrijk dat onze nationale feest- en herdenkingsdagen worden gekoesterd en gerespecteerd, ongeacht politieke belangen of wisselende trends. Het zou een verlies zijn als Nationale Bevrijdingsdag haar betekenis verliest en als nieuwe herdenkingen slechts dienen om politieke correctheid te bevredigen. Zulke ''feestdagen'' zullen nooit omarmt worden door een meerderheid van de bevolking.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten