mark jongeneel dagelijkse standaard column

-Mark Jongeneel- Johan Derksen trekpop van de politieke elite

Opinieapr 18, 16:00
In de wereld van de Nederlandse betweters is Johan Derksen een figuur die niemand onberoerd laat. Eens de schrik van het voetbalestablishment, tegenwoordig steeds vaker een spreekbuis voor de gevestigde orde. Zijn recente uitlatingen over Sywert van Lienden zijn hiervan een perfect voorbeeld. Terwijl Van Lienden verstrikt is in een juridisch net dat door de overheid over hem heen is geworpen, kiest Derksen de kant van de macht, in plaats van de kant van rechtvaardigheid.
Sywert van Lienden, bekend van de omstreden mondkapjesdeal, is het nieuwste slachtoffer van een overheidsapparaat dat maar al te graag afrekent met zondebokken om eigen falen te maskeren. Het beslag op Van Liendens bezittingen, waardoor hij geen toegang meer heeft tot zijn eigen middelen om een fatsoenlijke verdediging te voeren, zou iedere voorstander van rechtvaardigheid moeten alarmeren. Maar niet Johan Derksen. Nee, deze voormalige rebel vindt dat Van Lienden 'vermorzeld' moet worden, een echo van hetzelfde establishment dat hij ooit zo meedogenloos bekritiseerde.
Het is een bizar schouwspel: Derksen, die in het verleden geen blad voor de mond nam en de voetbalwereld op zijn grondvesten deed schudden met zijn ongezouten meningen, is nu de man die de lijn van de overheid verdedigt. Waar is de kritische, onafhankelijke Denker gebleven die Derksen ooit was? Hij lijkt veranderd in een lakei van de macht, die de populistische golven berijdt om maar relevant te blijven.
Deze transformatie is niet alleen teleurstellend, het is ook gevaarlijk. Derksen heeft invloed, zijn woorden bereiken miljoenen Nederlanders. Wanneer hij kiest om een man als Van Lienden publiekelijk te veroordelen zonder een fair proces, draagt hij bij aan een cultuur waarin de overheid vrij spel heeft om naar willekeur burgers te vermorzelen. Derksen zijn woorden doen er toe.
Is dit de rol die Derksen wil spelen in het maatschappelijk debat? De man die eens bekend stond om zijn scherpe tong en onafhankelijkheid, is nu niets meer dan een trekpop herhalend de praatpunten van de politieke elite. Het is een waarschuwing aan ons allen: wanneer de media hun tanden verliezen en handlangers worden van de overheid, is niemand van ons nog veilig voor de macht lust van diezelfde overheid. Derksen zou zich moeten schamen, en wij zouden beter moeten weten dan te luisteren naar een man die zijn ziel verkocht heeft aan de macht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten