sigrid kaag in tehran 02 22 2018 02

Nederland, laat ons niet afhankelijk zijn van Duitsland: bescherm onze soevereiniteit tegen de bankencrisis

Opiniemrt 28 2023, 11:00
Het wordt tijd dat Nederland op eigen benen staat en niet langer afhankelijk is van andere Europese landen om onze economie te beschermen. Hoogleraar bankwezen Harald Benink deed in het radioprogramma Sven op 1 een oproep aan minister van Financiën Sigrid Kaag om samen met haar Duitse collega Christian Lindner een plan de campagne op te stellen om een mogelijke bankencrisis af te wenden. Maar is dit wel de juiste aanpak?
De koers van Deutsche Bank kelderde onlangs en zorgde voor onrust binnen de financiële wereld. Dit komt bovenop de onrust die al bestond na de redding van Credit Suisse en Silicon Valley Bank. Volgens Benink ligt een nieuwe bankencrisis op de loer. Hoewel samenwerking met onze Duitse buren in sommige gevallen nuttig kan zijn, moeten we ons afvragen of we onze soevereiniteit niet verder op het spel zetten door te diep in deze samenwerking te duiken.
Benink pleit ook voor het verder uitbouwen van de Bankenunie, maar is dit wel in ons nationaal belang? Het lijkt erop dat we wederom onze eigen besluitvorming uit handen geven aan een ondemocratische Europese instantie. De financiële crisis van 2008 heeft aangetoond dat het blindelings vertrouwen in deze supranationale organisaties niet altijd in het voordeel van Nederland werkt.
Laten we leren van de lessen uit het verleden en onze eigen financiële stabiliteit waarborgen. Het is tijd om onze soevereiniteit terug te pakken en te zorgen dat Nederlandse belangen vooropstaan. We moeten ophouden met het uit handen geven van onze economische macht en verantwoordelijkheid aan andere landen en de Europese Unie.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
In plaats van onze lot in handen te leggen van onze Duitse collega's en de Bankenunie, zou minister Kaag zich moeten richten op het versterken van onze eigen financiële sector en het implementeren van striktere regelgeving om een mogelijke crisis het hoofd te bieden. Nederland verdient een zelfstandige en sterke economie die niet afhankelijk is van de grillen van andere Europese landen en supranationale organisaties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten