4727364082 913da7e713 c

Ronald Plasterk slaat de spijker op zijn kop: De VVD is haar eigen kiezers vergeten

Opiniejun 02 2023, 22:00
Ronald Plasterk, bekend columnist en voormalig politicus PvdA, heeft in zijn recente column in De Telegraaf een belangrijk punt aangekaart: de VVD is haar eigen kiezers vergeten. Plasterk wijst erop dat de huidige VVD niet meer lijkt op de partij van Bolkestein en Wiegel. Wat eens werd beschouwd als pijnlijke concessies aan D66, zoals het stikstofbeleid en de open grenzen, zijn nu gewoon onderdeel geworden van het VVD-beleid.
Plasterk wijst erop dat internationaal gezien de VVD links van het politieke midden staat. In de Verenigde Staten betekent 'liberal' links, terwijl in onze buurlanden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de liberalen links van respectievelijk de CDU en de Conservatives staan. Dit bevestigt dat de VVD haar traditionele kiezers in de steek heeft gelaten.
De traditionele VVD-kiezers zijn niet 'extreemrechts', zoals tegenwoordig elk kritisch geluid wordt bestempeld. Ze bestaan deels uit kleine ondernemers en middenstanders die de ondernemingsgeest waarderen. Ze vinden de belastingdruk hoog, hechten waarde aan veiligheid op straat, zijn tegen een hoog immigratieniveau, hechten belang aan hun auto, en zijn voorstanders van een beperktere rol van de overheid. Dit vat het traditionele VVD-verkiezingsprogramma samen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Het is van essentieel belang om te benadrukken dat dit niets te maken heeft met extreemrechts. Plasterk vergelijkt de situatie met het CDA dat de boeren, burgers, vissers en buitenlui in de steek heeft gelaten, en de PvdA die de arbeiders heeft verwaarloosd. In dit opzicht heeft ook de VVD haar achterban verlaten. Het is begrijpelijk dat er bezorgdheid ontstaat over het afnemende vertrouwen in de overheid, en dat elke nieuwe politieke partij die zich aandient meteen als extreemrechts wordt bestempeld. Echter, het probleem ligt juist in het denken over de overheid als een uniforme instantie. Alle politieke partijen links van de VVD zijn tegenwoordig inwisselbaar voor elkaar behalve die zich aan de flanken bevinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten