Italiaanse regering en Frontex verdoezelen waarheid over fatale scheepsramp met migrantenboot

Italiaanse regering en Frontex verdoezelen waarheid over fatale scheepsramp met migrantenboot

In een rapport van Lighthouse Reports, een collectief voor onderzoeksjournalistiek, worden ernstige beschuldigingen geuit tegen de Italiaanse regering onder leiding van premier Giorgia Meloni en het Europees Grens- en kustwachtagentschap Frontex. Op basis van gelekte documenten en gesprekken met overlevenden beweert Lighthouse Reports dat beide partijen hebben gelogen over de scheepsramp die plaatsvond op 26 februari.

Volgens de officiële verklaringen van zowel Italië als Frontex leek de boot, die bijna 200 mensen vervoerde en 25 meter lang was, niet in gevaar te zijn. Echter, uit verslagen van Frontex blijkt nu dat medewerkers hebben gewaarschuwd voor de aanwezigheid van sterke wind. Bovendien meldde de piloot die het schip detecteerde dat het om een migrantenschip leek te gaan, zonder zichtbare reddingsvesten en met een "significante thermale activiteit" benedendeks. Deze bevindingen duiden op een ongewoon groot aantal mensen aan boord van het schip. Ondanks deze waarschuwingen werd er echter geen actie ondernomen. Het rapport benadrukt tevens de noodzaak van meer transparantie en verantwoording in het migratiebeleid van Europese landen.

Het minder aantrekkelijk maken voor migranten om de oversteek naar Europa te maken kan een positieve stap zijn om de toestroom te verminderen en daarmee ook mogelijke gevolgen zoals de tragische gebeurtenis van 26 februari te voorkomen. Een benadering om dit te bereiken zou kunnen zijn om de focus te leggen op opvang in de regio, waarbij inspanningen worden geleverd om de omstandigheden en kansen voor mensen in hun eigen regio te verbeteren.

Daarnaast kan het aanscherpen van het Nederlandse asielbeleid een rol spelen bij het stroomlijnen van de procedures en het beoordelen van de rechtmatige claims op bescherming. Nog beter zou zijn om compleet de grenzen te sluiten, aangezien asielparadijs Nederland inmiddels uit zijn voegen barst.

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.

Lees meer over:
Italië Frontex

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer