shutterstock 1405754579

Groeiende ontevredenheid binnen de VVD: achterban verwacht meer actie op het gebied van asielbeleid

Politiekjun 02 2023, 13:00
De VVD-achterban heeft tijdens het recente partijcongres aangedrongen op een strenger asielbeleid. Deze roep om actie plaatst premier Rutte in een lastige positie, aangezien andere coalitiepartijen verdeeld zijn over dit onderwerp. Terwijl de rechterflank van de VVD pleit voor meer maatregelen, vinden D66 en de ChristenUnie het niet wenselijk om asielaanvragen buiten de EU te behandelen.
Binnen de VVD is er een groeiende ontevredenheid over het gevoerde asielbeleid. Premier Rutte beloofde eerder om de instroom van asielzoekers te verminderen, maar volgens verschillende afdelingen binnen de partij is hier nog te weinig van terechtgekomen. Ook de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, ondersteunt deze roep om strengere maatregelen. Een recente peiling van EenVandaag bevestigt dat een deel van de VVD-achterban meer actie verwacht op het gebied van asielbeleid.
Hoewel de VVD de grootste partij is binnen de coalitie, betekent dit niet automatisch dat ze voldoende macht hebben om hun plannen door te voeren. Het asieldossier ligt gecompliceerd op tafel, met weinig gemakkelijke oplossingen voorhanden. Het onderwerp migratie en asielzoekers speelt al sinds de jaren '90 een prominente rol in de politiek. Leendert Beekman, politiek verslaggever van BNR, benadrukt dat als er eenvoudige oplossingen waren geweest, deze allang waren geïmplementeerd. De afgelopen 25 jaar heeft de VVD regelmatig regeringsverantwoordelijkheid gedragen, waardoor zij inzicht heeft in de complexiteit van het vraagstuk.
De verdeeldheid binnen de coalitiepartijen zorgt voor extra obstakels. D66 en de ChristenUnie zijn terughoudend als het gaat om het behandelen van asielaanvragen buiten de EU. Zij zien hierin geen oplossing voor de uitdagingen op het gebied van migratie en asiel. Bovendien ontbreekt het enthousiasme bij deze partijen om versoberingen door te voeren die het voor asielzoekers minder aantrekkelijk maken om naar Nederland te komen. Zij benadrukken het recht op asiel voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld en willen dit recht niet beperken.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten