eric van der burg

Staatssecretaris Eric van der Burg houdt vast aan omstreden spreidingswet ondanks kritiek

Immigratiejun 02 2023, 21:00
Staatssecretaris Eric van der Burg van asiel blijft vasthouden aan de spreidingswet, ondanks de flinke kritiek vanuit gemeenten, provincies en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) over de uitvoerbaarheid ervan. Van der Burg rechtvaardigt zijn standpunt door te stellen dat een alternatieve wet geen meerderheid in de Tweede Kamer zal krijgen, terwijl hij ervan overtuigd is dat de huidige wet wel zal werken. De spreidingswet heeft als doel om asielzoekers eerlijk en evenredig over gemeenten te verdelen, maar de complexiteit ervan en de vraagstukken die het oproept, zorgen voor bezorgdheid bij verschillende betrokken partijen.
De spreidingswet is bedoeld om het aantal asielzoekers gelijkmatig over verschillende gemeenten te verdelen. Gemeenten krijgen twee rondes de kans om vrijwillig opvangplaatsen aan te bieden, waarbij ze in de eerste ronde een hogere bonus ontvangen dan in de tweede ronde. Als er na deze twee rondes nog steeds behoefte is aan opvangplekken, worden gemeenten verplicht om deze alsnog te regelen. Het doel is om de druk op bepaalde gemeenten te verminderen en de verantwoordelijkheid te spreiden.
Verschillende gemeenten en provincies uiten kritiek op de spreidingswet, waarbij met name de complexiteit ervan en de mogelijke onuitvoerbaarheid naar voren worden gebracht. Zelfs de Raad van State heeft eerder gewaarschuwd voor deze problemen.
Staatssecretaris Van der Burg verdedigt de spreidingswet door in gesprek met Hart van Nederland te stellen dat hij gelooft dat deze wet uitvoerbaar is. Hij benadrukt ook het belang van een meerderheid in de Tweede Kamer. Hij geeft aan de wet liever met een kleine meerderheid aangenomen te zien worden, dan een wet met brede steun die uiteindelijk strandt.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten