screen shot 2022 09 22 at 16

-Sid Lukkassen- Laurens Buijs moet gewoon openlijk rechts worden

Opiniefeb 01 2023, 19:30
Media raken niet uitgeschreven over Laurens Buijs, die als linkse docent een kritisch stuk publiceerde over geslachtsverandering en LGBTQ. Nu moet zijn kop rollen. Maar wat had hij verwacht? Misschien is het tijd voor Buijs om de linkse kerk te verlaten en zich consequent te bekeren tot de rechtse zijde.
De Universiteit van Amsterdam (UvA) is in de greep van het Laurens Buijs-fenomeen. Zijn kritische stellingen over geslachtsverandering en LGBTQ gaven aanleiding tot een hevige ophef die nog steeds aanhoudt. Buijs onderwijst aan de UvA, maar zijn conclusies staan niet in lijn met de woke-ideologie van links. Ik ken het klappen van die zweep, zoals ik heb getuigd tegenover de Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als je een half uur over hebt, bekijk het debat dan eens – het zal je ogen openen!
Tumult bij de homolobby
Het tumult blijft aanhouden en ondertussen wordt hij zwaar bedreigd, uiteraard vanuit het linkerkamp. Zelfs Lale Gül, die bekendheid verwierf door de seksuele onverdraagzaamheid van de moslimgemeenschap aan te kaarten en de Pim Fortuyn Prijs te winnen, steunt nu de linkse elite door Buijs een mes in de rug te steken. Ze omschrijft hem als “onwetenschappelijk UFO-wappie”. Ook de voorzitter van de homo-lobbyclub, Astrid Oosenburg, nam stelling en verklaarde: “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.” Wat Oosenburg wil zeggen, is dat Buijs een debat heeft gestart en nu de gevolgen moet ondergaan.
Rechtse mensen stoorden zich aan Oosenburgs uitspraak. Ze zou geen recht doen aan de veiligheidsproblemen waarmee Buijs nu kampt. Maar eigenlijk heeft ze gelijk – je bouwt je loopbaan op binnen een conformistisch extreemlinks beroepsveld en vervolgens zeg je iets dissidents. Wat verwacht je? Uw auteur kent Oosenburg als een realistisch persoon, zoals ik heb geleerd in een podcast die wij samen opnamen: “Mensen zijn het niet altijd eens met Sid” zei ze. “Maar als hij wat zegt, heeft hij het goed onderzocht en doorwrocht onderbouwd.” In deze geest zal Buijs aan soul-searching moeten doen: hij dient zich af te vragen of hij nog wel het juiste beroep uitoefent.
Buijs lijkt vooruit te lopen op zijn verwijdering uit de linkse kerk – zo blijkt uit wat hij plaatste op sociale media: “Ik werd gebeld door Thierry Baudet die me een hart onder de riem stak. Zo onwerkelijk! Ik krijg hartverwarmende steun van PVV, FvD, Paul Cliteur en Johan Derksen. En mijn eigen UvA, maar ook Sylvana Simons en Tim Hofman, vallen me persoonlijk aan. Zeg over deze rechtse rakkers wat je wil, maar zij reiken tenminste wel over partijkleuren heen uit naar iemand in nood, die vecht voor iets universeels: het vrije woord!”
Ministerie kijkt weg
Cliteur, die lange tijd professor was in de rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, concludeert dat het probleem zit bij de bestuurders. “Niet alleen aan de UvA, maar aan vele andere universiteiten, durven zij wokies niet tegen te spreken. Zij offeren hun eigen integere academisch personeel op aan de woke-ideologie.” Cliteur benoemt dat minister Dijkgraaf doet alsof zijn neus bloedt.
Hieruit spreekt wat rechtse mensen al langer weten: als je gaat studeren, is dit min of meer vanwege de deugbalts. Je leert spreken in het juiste jargon, het juiste vocabulaire. Zodat men in de progressieve kringen aanvoelt dat je ‘erbij hoort’. Maar als je niet wil meegaan in dit wensdenken, waarvan de uiteindelijke consequenties zijn dat je krekels moet eten en op de bres moet voor geslachtsveranderingen bij jonge kinderen, dan heb je niets te zoeken in het hoger onderwijs. Zelfs de bètavakken zijn intussen in de greep van woke-ideologie.
Buijs verdedigt zich met de bewering dat hij zich jarenlang inzette als activist. Hij zegt dat het makkelijk is om hem nu weg te zetten als “wappie, antivax, extreemrechts, agressief en intimiderend”. De gemeenschap van de Universiteit van Amsterdam roept hij op om door de “kwaadwaardige framing” heen te zien en naast hem te komen staan in de strijd voor het vrije woord.
Ogen openen
Buijs lijkt nog niet te doorzien wat er werkelijk speelt. Wie ‘onderzoek’ wil doen op een door de staat en het geglobaliseerde grootkapitaal gefinancierde universiteit, moet zich op elk facet aan de linkse ideologie aanpassen. Je kunt niet pro-vegan zijn, pro-klimaat, pro-LGBTQ, en dan bijvoorbeeld een kleine kritische kanttekening maken over dat het wrang aanvoelt dat de sociaal zwakkeren gemiddeld twaalf jaar op een wachtlijst staan voor een sociale huurwoning, en dat er dan even een Syriër, Afghaan of Oekraïner tussendoor fietst. Dat type sentiment wordt direct afgestraft en kost je als ‘wetenschapper’ je carrière.
Links werkt namelijk zo: zij houden hun schaapjes bijeen door voortdurend de eigen ideologie te bevestigen en de buitenwereld te demoniseren. Vandaar de aanhoudende haat tegen Trump, Baudet, Wilders, enzovoorts. Denk maar aan Rob Riemen, die met zijn Nexus-instituut stevig uit de staatsruif vrat en tegelijk een scriptie met een tien beloonde waarin werd betoogd dat de PVV fascistisch is. Buijs ondervindt nu dat de linkse ideologie het instrumentarium van een sekte is.
Geen ruimte voor afvallige gedachtes
Afvallige gedachtes remmen het linkse mechanisme van sociale in-group filtering. Dit betekent dat in het hoger onderwijs alles draait om geurvlaggen en deugbaltsen. Wie binnen deze kringen geld verdient, bedrijft geen wetenschap maar produceert ideologie. Zo niet, dan was je als ‘wetenschapper’ namelijk je baantje al lang kwijt geweest.
Onvermijdelijk mondt dit alles uit in de Renaissancescholen die zijn opgestart door het Renaissance Instituut, de denktank van FvD. Het uitgangspunt van die scholen is inderdaad dat mainstream onderwijs te ideologisch beladen is geraakt. Buijs heeft nog enige koudwatervrees. Een heel leven lang dagelijks horen hoe ‘fout’ rechts is, gaat niemand die streeft naar academisch prestige in de koude kleren zitten. Maar uiteindelijk zullen integriteit en oprechtheid het waarschijnlijk winnen van gemakkelijk geld scoren door ideologische riedeltjes te reproduceren.  
De toekomst
Laurens Buijs moet gewoon nog even iets dieper in de ziel kijken van zijn linkse medemens. Dit gebeurt vanzelf als de kippenstront waarmee zijn UvA-omgeving hem bekogelt, nog wat dieper op zijn huid inwerkt. En dan zal hij er klaar voor zijn – om als herboren docent aan de slag te gaan binnen het Renaissance-onderwijs. Daar wacht hem een gouden toekomst, vol gezellige collega’s die oprecht naar waarheid zoeken.
En volg Sid door abonnee te worden via Telegram en steun me via BackMe! Mijn dank en waardering zijn groot, want uw steun maakt de productie van deze content langdurig mogelijk! Volgen kan ook door in te schrijven op Sids nieuwsbrief.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten