Suzanne Kröger

Suzanne Kröger (GL) misbruikt op smakeloze wijze het leed van de Watersnoodramp voor de klimaatagenda van GroenLinks

Binnenlandfeb 01 2023, 18:30
Vandaag is het 70 jaar geleden dat de dijken in Zuidwest Nederland doorbraken. 200.000 hectare landbouw grond werd overspoeld en er kwamen bij de ramp, die we vandaag de dag kennen als de Watersnoodramp, honderden mensen om het leven. Een mooi moment voor GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger om zo’n herdenkingsdag als vandaag te misbruiken voor de klimaat agenda van haar partij.
In de avond van 31 januari en de nacht van 1 februari 1953 trok er een zware noordwesten storm over de Noordzee. Gezien de beperkte middelen die toen beschikbaar waren werd het pas laat, of eigenlijk te laat, duidelijk dat de storm grote gevolgen zou gaan hebben voor Zuidwest Nederland. Niet veel later bleek dat ook het geval te zijn. Op verschillende plaatsen braken de dijken door.
De storm bereikte in de nacht van 1 februari zijn hoogtepunt. Veel bewoners lagen gewoon te slapen en daardoor werden waarschuwingen en de noodklokken niet gehoord. Daardoor werden veel mensen in met name Zeeland verrast door het water. Communicatie was bijna niet mogelijk en hele gebieden werden daardoor compleet afgesloten van de rest van Nederland. Pas in de ochtend van 1 februari werd langzaam duidelijk wat er zich die nacht had afgespeeld. De noodhulp kwam langzaam op gang en er waren in Nederland op dat moment maar twee reddingsmaatschappijen. Al snel werd ook het leger ingezet.
Het is dan ook buitengewoon smakeloos dat er politici zijn die een dag als vandaag aangrijpen om de Watersnoodramp te misbruiken voor hun eigen politieke doeleinden. Zo schreef GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger eerder vandaag nog op Twitter dat klimaatactie van “het allergrootste belang” is. En dat we de komende “70, 140 of 210 jaar” dreiging van water door klimaatverandering zullen gaan zien.
Wat mevrouw Kröger blijkbaar niet weet, of niet wil weten, is dat we na de watersnoodramp van 1953 veel progressie hebben gemaakt wat betreft het versterken van de dijken maar ook kunnen we, in tegenstelling tot 70 jaar geleden, veel beter het weer voorspellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten