shutterstock 1388894738 1

Trouw: Alleen economische krimp in westerse landen kan het klimaat redden

Opiniemrt 09 2023, 12:00
De krant Trouw heeft een interview geplaatst met economisch antropoloog Jason Hickel die beweert dat er een relatie is tussen economische groei en klimaatverandering. Hij betoogde dat als we het klimaat willen redden, de economieën van westerse landen moeten krimpen. Volgens Hickel is groene groei een illusie en moeten we ons niet laten misleiden door de gedachte dat we klimaatverandering kunnen oplossen door onze economische groei voort te zetten. Dit natuurlijk een waanzinnige gedachte!
Hickel waarschuwde dat de huidige klimaatcrisis niet kan worden opgelost door het implementeren van technologische innovaties en hernieuwbare energiebronnen binnen het huidige economische model van continue groei en consumptie. Hij stelt dat we ons moeten richten op een economie die zich baseert op de principes van degrowth, oftewel krimp.
Deze boodschap staat haaks op de plannen van de meeste politieke partijen in de Tweede Kamer. De VVD pleit vooral voor meer innovatie en GroenLinks vindt groei goed, zolang het niet ten koste gaat van het milieu. Hickel stelt echter dat deze partijen een grote fout begaan en dat het tijd is om de realiteit onder ogen te zien: economische groei heeft bijgedragen aan klimaatverandering en het is tijd om het kind met het badwater weg te gooien.
Hickel benadrukt dat het mogelijk is om een economisch systeem te creëren dat minder gericht is op consumptie en groei, en dat tegelijkertijd een hoogwaardige levensstandaard en sociale vooruitgang biedt. Hij stelt dat het tijd is voor politieke leiders om verantwoordelijkheid te nemen voor de klimaatcrisis en drastische maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot te verminderen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Iedereen weet wanneer de economie krimpt de levensstandaarden omlaag gaan. Het tegendeel beweren is bedrog. Het is een schade dat Trouw deze desinformatie verspreidt en met dit artikel de weg voor het eco-communisme verder bereidt. Dit is een verwerpelijke ideologie die miljoenen onschuldige mensen het leven kan gaan kosten als het geen halt wordt toegeroepen. Daarom zal De Dagelijkse Standaard het eco-communisme te vuur en te zwaard blijven bestrijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten