portraitfactorynl tweede kamer 154

Afgang! PVV'er Gidi Markuszower NIET minister van Immigratie: komt niet door veiligheidscheck (vanwege banden met Israël?)

Politiekjun 13, 19:00
Het Joodse Tweede Kamerlid Gidi Markuszower van de PVV zou minister van Immigratie worden in het kabinet Schoof-I. Helaas voor hem gaat dat niet door. Meneertje koekepeertje komt namelijk niet door de veiligheidscheck van de inlichtingendiensten. De waarschijnlijke reden? Zijn banden met Israël. Oke dan.
Toen Markuszower naar voren geschoven werd als minister van Immigratie deed dat bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Ook bij ons intern. Want Markuszower heeft een problematisch verleden. Ooit werd hij van de PVV-kieslijst gehaald omdat hij banden zou hebben met de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst. Later nam Wilders Markuszower toch weer mee naar het parlement, maar het was iedereen duidelijk dat er hier wel echt iets aan de hand was - volgens de inlichtingendiensten, tenminste.
Dat is vandaag bevestigd. Markuszower is namelijk afgeschoten als vicepremier en minister van Asiel en Migratie. Hij komt namelijk niet door het veiligheidsonderzoek voor nieuwe bewindspersonen. In dat onderzoek wordt onder meer gekeken naar de criminele achtergrond van potentiële bewindspersonen en naar mogelijke banden met buitenlandse regeringen/inlichtingendiensten.
Jaren geleden beweerden de inlichtingendiensten al dat Markuszower in 2010 informatie doorspeelde aan "een buitenlandse inlichtingendienst." Iedereen wist toen al en ook nu dat dit om de Israëlische Mossad gaat. Hij is namelijk niet alleen Joods, maar ook geboren in Tel Aviv. Hij heeft daar dan ook familie wonen, en komt er met grote regelmaat. Tenslotte heeft hij een hechte band met Likud Nederland. Zelfs Benjamin Netanyahu is niet zo pro-Israël als Markuszower.
Markuszower heeft die beschuldigingen altijd ontkent - hoewel het voor Wilders wél reden was om hem jaren geleden van de kieslijst te halen. "Absurd," zou het zelfs zijn geweest, aldus Markuszower. Zó absurd dat het hem nu blijkbaar een ministerschap kost - een maatregel waarmee Wilders zelf vandaag direct akkoord is gegaan toen hij informatie over Markuszower kreeg van de inlichtingendienst autoriteiten.
Opvallend is dat Markuszower bij zijn geboorte in Israël automatisch de Israëlische nationaliteit kreeg. Toen hij en zijn familie na zijn geboorte naar Nederland gingen keerde hij na zijn eindexamen terug om toch in Israël te studeren. In theorie kan hij zijn Israëlische identiteit hebben opgezegd - volgens De Groene is dat "voor rechtse en nationalistische Israëliërs echter een volstrekt ongebruikelijke daad." Dat klopt natuurlijk. En ja, dat zou raar zijn. Zeker als je bedenkt hoeveel Markuszower van Israël houdt, en hoe hij op bezoek in Israël onder meer gezegd heeft dat de Israëliërs meer illegale nederzettingen moeten bouwen.
De man is een échte patriot. Een Israëlische patriot, tenminste.
In 2008 werd Markuszower trouwens opgepakt wegens "illegaal wapenbezit": hij was beveiliger bij een evenement voor "60 jaar Israël." Hij naam die taak blijkbaar zo serieus dat hij even een vuurwapen had aangeschaft. Daarvoor werd hij opvallend genoeg niet vervolgd - hoewel in eerste instantie dus wel opgepakt.
Voor Wilders is dit natuurlijk een afgang van jewelste. De zoveelste Wilders-vriend die niet mee mag doen vanwege zijn verleden. Het is steeds hetzelfde verhaal.
Maar er is nog een vraag die we ons moeten stellen: als Markuszower geen minister mag worden omdat hij volgens de autoriteiten mogelijk informatie heeft doorgespeeld aan de Mossad - we gaan ervan uit dat dit het probleem is voorlopig - waarom kan hij dan wel in de Tweede Kamer zitten? Kan een man die hiervan beschuldigd wordt Kamerlid worden? Is het doorspelen van informatie een politieke doodzonde, behalve als het om Israël gaat?
Of is er op magische wijze iets anders aan de hand en hebben de inlichtingendiensten ontdekt dat Markuszower twee onbepaalde verkeersboetes heeft uitstaan, en was dat reden voor Wilders om hem te laten vallen (LOL)? De vraag stellen is 'm beantwoorden. En dat betekent dat de vragen hierboven gesteld mogen, nee moeten, worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten