schermafbeelding 2024 06 13 125622

Vrouwenhaat in de rapwereld: Lydia Daniel ontmaskert linkse hypocrisie

Cultuurjun 13, 18:00
Lydia Daniel, voorvrouw van LetWomenSpeakNL en bekend vrouwenrechtenactivist, heeft op X haar ongezouten mening gegeven over de recente ontwikkelingen rondom Ali B. Daniel windt er geen doekjes om en zegt wat velen denken maar niet durven uit te spreken: "Telkens doen mensen verbaasd over dat rappers vaak verkrachters en vrouwenmeppers zijn. Terwijl ze met hun zeer vrouwonvriendelijke songteksten al laten zien wie ze zijn. Dat gebeurt er wanneer je straattuig een podium, macht en onvoorwaardelijke steun geeft. #AliB"
Daniel maakt een ijzersterk punt. De hypocrisie van links Nederland is schrijnend zichtbaar in de manier waarop ze omgaan met de vrouwonvriendelijke cultuur in de rapwereld. Als blanke skinheads muziek zouden maken waarin vrouwen worden gereduceerd tot babyfabrieken, seksuele objecten en hun teksten doorspekt zouden zijn met geweldsverheerlijking, zou heel links Nederland in rep en roer zijn. Maar nu ditzelfde gedrag uit de hoek van rappers komt, wordt het afgedaan als 'cultuur'.
Ali B, die ooit een populaire rapper en televisiepersoonlijkheid was, is inmiddels een symbool geworden van alles wat mis is met het verheerlijken van straattuig. Zijn vrouwonvriendelijke teksten en daden zijn een weerspiegeling van een diepgeworteld probleem dat de samenleving niet langer kan negeren. Het feit dat hij jarenlang ongestoord zijn gang kon gaan en daarbij zelfs door de elite werd omarmd, is een schandvlek op onze samenleving. Het hoogtepunt was de omhelzing door koningin Beatrix van de inmiddels in ongenade gevallen rapper tijdens Koninginnedag.
Dezelfde mensen die moord en brand schreeuwen over 'toxic masculinity' en 'patriarchale onderdrukking' zijn opvallend stil als het gaat om de uitwassen van de rapcultuur. Deze selectieve verontwaardiging is niet alleen hypocriet, maar ook gevaarlijk. Het normaliseert geweld en misogynie onder het mom van culturele expressie.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Het is tijd dat we als samenleving deze hypocrisie doorbreken. De misdaden van Ali B. en anderen zoals hij moeten niet alleen veroordeeld worden, maar ook leiden tot een bredere discussie over de normen en waarden die we uitdragen. Vrouwenrechten kunnen niet afhankelijk zijn van de culturele context waarin ze geschonden worden. Het moet een universeel principe zijn dat overal en altijd verdedigd wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten