Sigrid Kaag Minister van Financiën 9O1A6749

Algemene Rekenkamer tikt het kabinet op de vingers: Administratieve chaos, een verschil van 200 miljoen!

Politiekjan 25 2023, 18:30
De Algemene Rekenkamer heeft de conclusie getrokken dat het kabinet niet transparant is over de miljarden euro’s die worden besteed aan het tegengaan van klimaatverandering.
Zo zouden verschillende ministeries in hun begroting zaken als windparken op zee of de sanering van de veestapel niet transparant zijn over de kosten. Het is niet duidelijk om hoeveel geld het gaat. Het parlement zou volgens de Algemene Rekenkamer geen “eenduidig en compleet” overzicht van de betrokken ministers krijgen en daarmee is het moeilijk om inzicht te krijgen in de miljardenuitgaven. Reden voor de Algemene Rekenkamer om verschillende overzichtsrapportages en begrotingen onder de loep te nemen. Onderzoekers trekken daarmee de conclusie dat niet alles “altijd consistent en navolgbaar” is.
Zo spreekt Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) over hele andere bedragen dan haar collega van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD). Kaag zegt namelijk dat de windparken op zee 150 miljoen euro goedkoper uitvallen. Het ministerie van Landbouw spreekt over 259 miljoen euro voor de sanering van varkenshouders terwijl elders gesproken wordt over een bedrag van 44 miljoen euro. Het gepruts en de onzorgvuldigheid van ons kabinet wordt door het onderzoek van de Algemene Rekenkamer maar weer eens duidelijk. Het is niet uitgesloten dat bepaalde uitgaven onterecht in de begroting zijn opgenomen.
Het kabinet sjoemelt met cijfers en neemt het blijkbaar niet zo nauw met de miljoenen die uitgetrokken worden voor de klimaatagenda. De prioriteiten van het kabinet zijn weer duidelijk zichtbaar en er moet kosten wat het kost belastinggeld in de klimaatagenda gepompt worden. Met verschillen die uitschieten tot maar liefst 200 miljoen euro is de chaos compleet. Zo zou minister Jetten ook de taak hebben om een goed overzicht van de klimaatkosten te overhandigen maar de uitvoering is uitermate rommelig en daardoor is de kans groot dat er geen volledig overzicht wordt aangeleverd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten