Algemene Rekenkamer tikt het kabinet op de vingers: Administratieve chaos, een verschil van 200 miljoen!

Algemene Rekenkamer tikt het kabinet op de vingers: Administratieve chaos, een verschil van 200 miljoen!

De Algemene Rekenkamer heeft de conclusie getrokken dat het kabinet niet transparant is over de miljarden euro’s die worden besteed aan het tegengaan van klimaatverandering.

Zo zouden verschillende ministeries in hun begroting zaken als windparken op zee of de sanering van de veestapel niet transparant zijn over de kosten. Het is niet duidelijk om hoeveel geld het gaat. Het parlement zou volgens de Algemene Rekenkamer geen “eenduidig en compleet” overzicht van de betrokken ministers krijgen en daarmee is het moeilijk om inzicht te krijgen in de miljardenuitgaven. Reden voor de Algemene Rekenkamer om verschillende overzichtsrapportages en begrotingen onder de loep te nemen. Onderzoekers trekken daarmee de conclusie dat niet alles “altijd consistent en navolgbaar” is.

Zo spreekt Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) over hele andere bedragen dan haar collega van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD). Kaag zegt namelijk dat de windparken op zee 150 miljoen euro goedkoper uitvallen. Het ministerie van Landbouw spreekt over 259 miljoen euro voor de sanering van varkenshouders terwijl elders gesproken wordt over een bedrag van 44 miljoen euro. Het gepruts en de onzorgvuldigheid van ons kabinet wordt door het onderzoek van de Algemene Rekenkamer maar weer eens duidelijk. Het is niet uitgesloten dat bepaalde uitgaven onterecht in de begroting zijn opgenomen.

Het kabinet sjoemelt met cijfers en neemt het blijkbaar niet zo nauw met de miljoenen die uitgetrokken worden voor de klimaatagenda. De prioriteiten van het kabinet zijn weer duidelijk zichtbaar en er moet kosten wat het kost belastinggeld in de klimaatagenda gepompt worden. Met verschillen die uitschieten tot maar liefst 200 miljoen euro is de chaos compleet. Zo zou minister Jetten ook de taak hebben om een goed overzicht van de klimaatkosten te overhandigen maar de uitvoering is uitermate rommelig en daardoor is de kans groot dat er geen volledig overzicht wordt aangeleverd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties