Opnieuw discussie rondom herstelbetalingen: "We moeten ons niet laten drijven door wokeisme en misplaatst slachtofferschap!"

Opnieuw discussie rondom herstelbetalingen: "We moeten ons niet laten drijven door wokeisme en misplaatst slachtofferschap!"

Ondanks dat de meeste Kamerleden positief zijn over de excuses die premier Mark Rutte op 19 december vorig jaar deed in het kader van ons Nederlands slavernijverleden is er nu toch discussie ontstaan over eventuele herstelbelastingen. Volgens VVD-Kamerlid van Stien wordt er nu vooral om een soort “blanco cheque gevraagd.” De VVD wil dat eerst duidelijk wordt waar het geld naar toe gaat. Van Strien was eerder nog fel tegen zo’n fonds en noemde het “waanzin”.

Het fonds gaat er komen maar nu willen verschillende partijen nóg meer geld. Denk, PvdA en BIJ1 willen meer geld en noemen een eventueel bewustwordingsfonds van 200 miljoen euro veel te karig. PvdA-Kamerlid Piri wil dat de herstelbetalingen er gaan komen “om de effecten enigszins te verzachten”. Ook DENK vindt het fonds te karig en vraagt zich af of de financiering niet een structureel iets zou moeten worden. Ook wil DENK dat nazaten van tot slaaf gemaakte mee moeten praten over de besteding van het geld.

Gelukkig is er ook nog een ander geluid te horen vanuit de oppositie. BBB-voorvrouw Carloline van der Plas vindt dat “een subsidie van 200 miljoen in een tijd dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen niet kunnen.” Zowel de PVV als het BVNL van Van Haga vinden de 200 miljoen waar over gesproken wordt totaal onnodig. Volgens van Haga moeten we “ons niet laten drijven door wokisme en misplaatst slachtofferschap”.

Mark Rutte bood op 19 december vorig jaar nog zijn excuses aan namens Nederland in verband met ons slavernijverleden. Dat is voor de extreem-linkse partijen zoals BIJ1 en Denk niet voldoende en zo wordt er toch nog een poging gewaagd om het kabinet met nog meer geld over de brug te laten komen. Eerder vandaag greep BIJ1 ook het nieuws over holocaustontkenning bij jongeren al aan om hun eigen narratief er maar weer eens doorheen te drukken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties