26365929551 59ab487e66 c

Belastingdienst onder vuur: Van Haga eist opheldering over 'social media politie'

Politieksep 15 2023, 9:05
Het NRC heeft onthult dat de Belastingdienst op grote schaal gevoelige informatie van burgers heeft verzameld, waaronder uitingen op sociale media. Dit heeft tot verontwaardiging en zorgen geleid bij verschillende Kamerleden. Wybren van Haga (BVNL) heeft Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van de Belastingdienst over deze kwestie.
Volgens Van Haga is het essentieel om te begrijpen waarom een dergelijk systeem, genaamd RAM, überhaupt in gebruik was genomen. "Waarom is een heel team van social media politie opgetuigd? Was het daadwerkelijk bedoeld om mogelijke fraude op te sporen, of werd het ingezet om de activiteiten en meningen van burgers nauwlettend in de gaten te houden?" vraagt het Kamerlid zich af.
Hij gaat verder door te stellen dat de acties van de Belastingdienst een ernstige inbreuk vormen op de privacy van Nederlandse burgers. Van Haga stelt dat het optuigen van een Big Brothersysteem om de burgers zo fanatiek te volgen een grote schending is van onze privacy. “Totaal onwenselijk. Daarom moet de waarom vraag in het aangekondigde onderzoek worden gesteld.”
Een van de meest verontrustende aspecten van deze kwestie is het feit dat het RAM-systeem actief was ondanks de interne twijfels over de legitimiteit ervan. Ook waren er vragen over de "herkomst, juistheid en actualiteit" van de verzamelde gegevens. Van Haga heeft aangegeven dat hij vastbesloten is om de volledige waarheid boven tafel te krijgen. “Ik wil de onderste steen boven hebben inzake de omstreden database RAM, dat jarenlang voor privacyproblemen heeft gezorgd binnen de Belastingdienst.''
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
De gestelde Kamervragen zetten druk op de staatssecretaris van de Belastingdienst om duidelijkheid te verschaffen over de exacte bedoelingen en het gebruik van het RAM-systeem. De antwoorden op deze vragen zullen cruciaal zijn om te begrijpen in welke mate de privacy van burgers is geschonden en of er sprake was van enige vorm van overheidstoezicht op onwelgevallige meningen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten