20220228 Debat over situatie in Oekraïne Van Haga BVNL

Brede kritiek op BVNL: “Gelddraaiers en vriendjespolitiek”

Politieksep 07 2023, 17:00
Het is onrustig bij BVNL. Mensen die vanaf dag één betrokken zijn bij de afsplitsing van FVD zeggen dat Wybren van Haga de oorspronkelijke doelen van BVNL achter zich heeft gelaten en totaal de verkeerde weg is ingeslagen.
Peter Zoltan van Wely was vanaf het begin erg actief bij BVNL. Zo was hij bij de gemeenteraadsverkiezingen 2023 bijvoorbeeld campagnecoördinator. En hij deed meer voor Wybren van Haga en co.
Maar Van Wely is nu klaar de partij en haar leider. Hij heeft zijn lidmaatschap zelfs opgezegd - de breuk is dus definitief.
Dat laat Van Wely weten op X (voorheen Twitter). Daarbij heeft hij een draadje gemaakt waarin hij precies uitlegt wat de kritiek is. Opvallend genoeg is die kritiek heel vergelijkbaar met wat er gebeurd is bij JA21. Namelijk: een totaal gebrek aan interne democratie en een organisatie van mensen die eerst en vooral meedoen omdat ze er zelf beter van denken te worden, aldus Van Wely.
BVNL is, zegt hij, "gedegeneerd in een partij van gelukszoekers , ego’s en geldgraaiers. Men had democratisering moeten doorzetten en op eigen kweek inzetten." Er is, gaat Van Wely verder, niets gedaan om succes te hebben bij de Provinciale Statenverkiezingen. Er heeft geen eens "verdieping" plaatsgevonden.
"BVNL had een kans een volwassen sociaal rechtse populistische partij te zijn zonder complotten in plaats van een gefrustreerde witte oude mannen club," stelt hij daarop. Om af te sluiten met: "BVNL doet waarvan het Rutte en companen verwijt : ontransparant, visieloos , korte termijn, ondemocratisch en louter ja knikkers . Erg jammer, leuke mensen veelal."
Een andere X-gebruiker, die ook betrokken was bij BVNL, deelt de kritiek van Van Wely. Deze vrouw, Wendy, schrijft dat er "hele goede plannen en motivatie" waren vanuit haar en ene Mario "om met onze gezamenlijke kennis in onze economische vakgebieden het verschil te willen maken. Aan onze loyaliteit en inzet ontbrak het in ieder geval niet."
Maar het werd hem dus niet. Ook zij zijn niet langer betrokken bij BVNL.
Replying to @PetervanWely

Mario en ik beide ook een poos. We hadden hele goede plannen en motivatie om met onze gezamenlijke kennis in onze economische vakgebieden het verschil te willen maken. Aan onze loyaliteit en inzet ontbrak het iig niet. Helder verhaal Peter en helaas heb je ook gewoon gelijk.

1
Reply
"Helder verhaal," zegt ze dan ook over de tweet van Van Wely, waar ze aan toevoegt: "En helaas heb je ook gewoon gelijk."
Er is steeds meer kritiek op BVNL omdat veel mensen het gevoel hebben dat Van Haga een rare groep potentiële Kamerleden bij elkaar zet die bar weinig met elkaar gemeen hebben - behalve dan dat ze in potentie een bepaalde, beperkte groep kiezers kunnen aanspreken. De ene een paar boeren, de andere een paar conservatieve allochtonen, weer een ander een paar ouderen, etc.
Het lijkt erop, zeggen deze critici, dat Van Haga letterlijk bezig is met het sprokkelen van stemmen. Hier wat weghalen, daar wat weghalen. Dat de partij zelf daardoor bepaald geen verdieping krijgt, soit. Het om die zetels - of dat ene zeteltje voor Van Haga.
Die heeft nog niet gereageerd op deze kritiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten