de dagelijkse standaard dh 01079

Pieter Omtzigt's deelname luidt mogelijk het einde in van splinterpartijen BVNL en JA21

Politiekaug 20 2023, 13:00
De politiek in Den Haag wordt momenteel gegijzeld door één prangende vraag: gaat Pieter Omtzigt meedoen aan de verkiezingen? Het antwoord op deze vraag zal niet alleen zijn persoonlijke toekomst bepalen, maar ook het politieke landschap van Nederland ingrijpend veranderen. Terwijl Omtzigt nog geniet van zijn welverdiende vakantie, heeft Maurice de Hond alvast een blik in de toekomst geworpen en gepeild hoe Nederland eruit zou zien als Omtzigt met zijn eigen partij meedoet. De resultaten van deze peilingen zouden weleens slecht nieuws kunnen zijn voor veel bestaande partijen, en zij houden dan ook collectief hun adem in.
In de peilingen van Maurice de Hond zien we een opmerkelijke verschuiving. Als Omtzigt met zijn eigen partij meedoet, zou BBB (BoerBurgerBeweging) 9 zetels verliezen, de PVV 4 zetels en de VVD 3 zetels. Het is echter belangrijk om te realiseren dat deze cijfers nog kunnen veranderen in de komende maanden, aangezien er nog een kandidatenlijst moet worden samengesteld en een verkiezingsprogramma moet worden ontwikkeld. Dit kan tot aanzienlijke verschuivingen leiden.
Wat opvalt, is dat maar liefst 35% van de Nederlanders op dit moment gelooft in de kansen van de nieuwe partij van Omtzigt. Er lijkt een potentieel van meer dan 27 zetels te zijn, wat zou resulteren in het verdwijnen van partijen zoals BVNL en BIJ1. Ook partijen zoals JA21 zouden het moeilijk krijgen en mogen blij zijn met slechts 2 zetels.
Een interessante ontwikkeling is dat als Omtzigt meedoet, partijen zoals Forum voor Democratie stabiel blijven. Dit geeft aan dat afsplitsingen en "alternatieve" partijen weinig kans van slagen hebben. Partijen zoals JA21 lijken niet levensvatbaar te zijn, en hun kiezers zijn, als we de peilingen van Maurice de Hond mogen geloven, net zo wispelturig als het Nederlandse weer.
De PVV zou een kleine klap van -4 zetels krijgen, maar dit zou de partij van Geert Wilders nog steeds stevig en stabiel houden. De grootste klap zou echter uitgedeeld worden aan BBB, al heeft Caroline van der Plas al aangegeven open te staan voor Omtzigt en zijn partij. Hierdoor lijkt het erop dat kiezers van BBB gemakkelijk kunnen overstappen naar Omtzigt.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Op dit moment staat de VVD bovenaan in de peilingen, maar als er geen onverwachte ontwikkelingen plaatsvinden, zou Omtzigt weleens de grootste partij kunnen worden. Dit zou betekenen dat Omtzigt in theorie de premier zou kunnen leveren. We kunnen alleen maar hopen dat de vakantie van Omtzigt snel voorbij is en dat er meer duidelijkheid komt in deze spannende politieke tijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten