de dagelijkse standaard tweede kamer 111 websize

Peilingen! PVV wint aan populariteit, VVD onder leiding van Dilan Yeşilgöz nu de grootste partij

Politiekaug 20 2023, 11:00
De Nederlandse politieke blijft in beweging. De meest recente peiling van Maurice de Hond werpt nieuw licht op de verschuivingen die zich hebben voorgedaan sinds de val van het kabinet. Volgens de peiling nemen de VVD en PvdA/GroenLinks momenteel de eerste en tweede positie in, terwijl BBB en PVV de achtervolging leiden. De VVD en PVV zijn de grootste stijgers sinds de val van het kabinet, terwijl BBB aanzienlijk is gedaald.
Deze verschuivingen lijken deels te komen door de problemen rondom het onderwerp asiel en immigratie, dat een belangrijke rol speelde bij de val van het kabinet. Ondertussen lijken zaken zoals natuur, stikstof en landbouw nu wat minder op de voorgrond te staan. Daardoor scoren de andere politieke partijen momenteel onder de 10 zetels in de peilingen.
Sinds het kabinet ten val kwam en voormalig premier Mark Rutte vertrok, heeft de VVD een wederopstanding doorgemaakt. De overdracht van het leiderschap aan Dilan Yeşilgöz lijkt de partij ten goede te komen. Momenteel leidt de VVD in de peilingen. Niettemin heerst er enige scepsis onder sommige kiezers. Er zijn zorgen dat ondanks deze verandering aan de top, kiezers mogelijk opnieuw teleurgesteld zullen worden als ze hun stem aan de VVD geven.
Een andere partij die wederom flink aan het groeien is, is de PVV. Geert Wilders weet volop de aandacht te trekken mede vanwege de aanhoudende problemen rondom asiel en immigratie. Dit is een hot topic bij de kiezers, en veel mensen ondervinden er persoonlijk last van. Het zou na al die jaren trouwens hoog tijd worden dat de PVV een keer de kans krijgt om mee te regeren.
Tevens zien we een neergang van zes zetels voor BBB en vier zetels voor JA21. De afname in populariteit van BBB kan deels worden toegeschreven aan de verschuiving van de aandacht naar andere politieke vraagstukken. Wat betreft JA21 lijkt de terugval mogelijk te maken te hebben met voormalige VVD-kiezers die weer teruggaan naar hun oude partij. De partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga lijkt te doven als een nachtkaars. Hoewel ze zichzelf eerder profileerden als het alternatief ter rechterzijde, blijkt Forum voor Democratie opnieuw het meest stabiele alternatief te zijn voor veel kiezers.
De eurofielen van D66 bevinden zich momenteel ook in een neerwaartse trend. Het nieuwe leiderschap van Sigrid Kaag lijkt eerder een tijdelijke opleving te zijn geweest dan een blijvend succes. Kiezers beseffen zich dat een D66-regering niet per se in het belang van Nederland is en zoeken nu hun heil elders.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
De partij van Thierry Baudet behoudt momenteel een stevige en stabiele positie met 5 zetels. Het wordt verwacht dat naarmate de campagne vordert, meer mensen zullen beseffen dat de opportunistische geluiden binnen partijen zoals JA21 en BVNL mogelijk niet het gewenste resultaat opleveren. Uiteindelijk zouden deze kiezers opnieuw hun vertrouwen kunnen stellen in FVD.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten