20220125 tweede kamer chris stoffer sgp

Chris Stoffer (SGP) haalt uit naar Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming (D66): "Met deze reactie schoffeert u het parlement"

Politiekapr 18 2023, 14:00
Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming zal niet ingaan op de wens van een meerderheid van de Kamer om te onderzoeken of maatschappelijke organisaties moeilijker kunnen worden gemaakt om naar de rechter te stappen om overheidsbeleid aan te vechten. Eerder dit jaar steunden de coalitiepartijen VVD en CDA een motie van de SGP die het kabinet opriep om te kijken of er bepaalde eisen gesteld kunnen worden aan de 'representativiteit' van organisaties die naar de rechter stappen.
D66 reageerde geschokt op de motie en was uitermate teleurgesteld dat de VVD en het CDA de motie uiteindelijk steunde. D66 vindt het natuurlijk niet vervelend als milieuorganisaties de D66-agenda uitdragen en het de overheid op allerlei manieren lastig maakt. Maar, nu heeft Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij deze oproep niet zal gaan uitvoeren. Hij is van mening dat iedereen zijn belang moet kunnen verdedigen, ook als belangenorganisaties voor anderen of het algemeen belang in actie komen.

Beste @ministervRB deze tweet is echt ver onder de maat. Ik vraag u de motie eens goed tot u te nemen en dan met een inhoudelijk antwoord te komen. Met deze reactie schoffeert u het parlement.

Franc Weerwind
Franc Weerwind
@ministervRB

Iedereen moet zijn belang kunnen verdedigen, tot aan de rechter als dat nodig is. Ik sta voor dit recht, ook als belangenorganisaties voor anderen of het algemeen belang in actie komen. Vandaag stuurde ik daarover een brief naar de Tweede Kamer 👉 rijksoverheid.nl/documenten/kam…

706
Reply
SGP-Kamerlid Christ Stoffer, de indiener van de motie, is in ieder geval niet blij met de hele gang van zaken. “Ik vraag u de motie eens goed tot u te nemen en dan met een inhoudelijk antwoord te komen. Met deze reactie schoffeert u het parlement.” Aldus Stoffers in een reactie op Twitter. De minister wil pas in 2025, tijdens een al geplande evaluatie van de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA), bekijken of er behoefte is aan aangescherpte regels. Deze wet is sinds 2020 van kracht en daarin is de vereiste van voldoende representativiteit, gelet op de achterban en de omvang van de vertegenwoordigde vorderingen, expliciet opgenomen. Volgens Weerwind wordt de representativiteit van de belangenorganisatie sindsdien "indringend getoetst" door onder andere advocaten van eisende partijen, rechters en belangenorganisaties.
De aanleiding voor de motie waren de rechtszaken die zijn aangespannen door actiegroepen als Urgenda en Johan Vollenbroeks Mobilisation for the Environment. Zij hebben via de rechter afgedwongen dat de overheid veel meer moet doen op het gebied van het terugdringen van de uitstoot van CO2 en stikstof. Stoffer wilde met zijn voorstel voorkomen dat dit soort organisaties het kabinet controleren, aangezien hij van mening is dat dit de taak van de Tweede Kamer is.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten