tom van der lee 2019 6

GroenLinkser Van der Lee is klaar met de SGP: 'Het is zonneklaar dat ze de rechtsgang van Urgenda willen bemoeilijken'

Politiekfeb 28 2023, 15:00
GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee is niet onder de indruk van de woede van SGP'er Chris Stoffer. Die reageerde onlangs boos op Van der Lee omdat die geopperd had dat de SGP het moeilijk wil maken voor ultralinkse organisaties om in naam van 'het algemeen belang' hun groene agenda op te leggen aan de rest van het land. Volgens Stoffer was dat onzin. Nou, zegt Van der Lee tegen De Dagelijkse Standaard, dat ligt toch anders. Want volgens de SGP zélf gaat het wel degelijk om het ondermijnen van de rechtsgang.
Op zondag berichtten wij dat Stoffer en Van der Lee in de clinch met elkaar lagen. Volgens Van der Lee is het "pijnlijk hoe de SGP is afgegleden naar het populisme. De partij kent de feiten niet, maakt onheuse aantijgingen tegen burgerorganisaties en wil hen ook op basis van loze beschuldigingen de toegang tot de rechter ontzeggen."
Stoffer liet dat niet op zich zetten en beschuldigde Van der Lee op zijn beurt van het plaatsen van "suggestieve tweets. Ik vraag het kabinet om een verkenning naar de representativiteit van organisaties die zeggen het algemeen belang te vertegenwoordigen," tweette Stoffer met daarbij de opmerking dat hij "wel even klaar" is met de uitspraken van GroenLinks.
Tegen De Dagelijkse Standaard zegt Van der Lee nu dat hij bepaald niet onder de indruk is van dit weerwoord van Stoffer.
"De uitlatingen van de SGP in het debat waar deze motie werd ingediend en het feit dat in hun eigen twitterbericht staat ik citeer - 'Goed nieuws. Zojuist is de motie van Chris Stoffer aangenomen... De rechtszaal is geen podium voor actiegroepen' - maakt zonneklaar dat de SGP de gang van organisaties als Urgenda en Milieudefensie onwenselijk vindt en wil bemoeilijken."
Daarnaast, zegt Van der Lee, is de SGP wel degelijk steeds populistischer aan het worden.
"De SGP trapt steeds harder op de rem bij de noodzakelijke aanpak van de klimaat- en de stikstofcrisis," legt de GroenLinkser uit. Nu kan je natuurlijk beweren dat die aanpak bepaald niet "noodzakelijk" is, maar dat geheel terzijde.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Volgens Van der Lee komt die tegenstand van de SGP, die aan het toenemen zou zijn, "vanwege toegenomen rechtse populistische concurrentie uit de hoek van PVV, FVD, JA21, BBB en BVNL."
Met andere woorden, de kritische houding van de SGP komt niet doordat de partij doorziet dat het stikstofprobleem overdreven wordt en/of doordat ze vinden dat de aanpak van D66/GroenLinks veel te extreem is en voor extreem lijden zorgt voor boeren... Nee, het is een partij-politieke-overweging.
Stoffer heeft nog niet gereageerd op vragen hierover. Op het moment dat hij dat wel doet zullen we daarover berichten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten