20220125 Tweede Kamer Rob Jetten D66 1

Coalitie wil plafond energierekening per 1 november: één groot 'nivelleringsfeest'

Politieksep 19 2022, 17:00
De regeringspartijen willen dat het kabinet nog dit jaar de hoge energierekening van burgers aftopt. De fractievoorzitters van GroenLinks en de PvdA zijn schoven vandaag ook aan om dit plan te bespreken. De uiteindelijke rekening komt bij de middeninkomens terecht.
Het klinkt allemaal heel mooi, zo'n prijsplafond voor de energierekening. Bij gemiddeld verbruik zou er alleen een normale prijs voor gas en elektriciteit gevraagd mogen worden. En wie erboven zit betaalt de hoofdprijs. De overheid zou dan het verlies van de energiemaatschappijen gaan compenseren, meldt het AD.
De coalitiepartijen en Groenlinks en de PvdA waren vandaag aan het bakkeleien over wat dan 'gemiddeld' verbruik en een 'normale' prijs zouden moeten zijn. En hoeveel miljarden euro's de overheid aan energiemaatschappijen zou moeten gaan betalen om dit plan te dekken.
Maar in de praktijk kon dit wel eens één groot 'nivelleringsfeestje' worden. Het lijkt er namelijk op dat de energiebelasting dan toch weer terug zal gaan naar het vorige (hoge) tarief.
In de praktijk zullen de huishoudens met lage inkomens flink zuinig moeten doen met hun verbruik, zodat ze niet te veel gaan betalen. De middeninkomens proberen dat dan ook zoveel mogelijk te doen, maar iemand moet die miljarden euro's op gaan hoesten om dat prijsplafond te kunnen blijven bekostigen. Dat zullen de middeninkomens moeten gaan doen. Zij het via de energiebelasting, de belasting op vermogen of via een andere belasting.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Als die gasmarkt niet snel bijtrekt, dan helpt dit kabinet de middenklasse regelrecht de verdrukking in. En dat zijn nou juist de mensen die eigen bedrijven hebben. Lukt het ze niet om het hoofd boven water te houden, dan kukelt de economie misschien wel als een kaartenhuis in elkaar, waardoor de lagere inkomens sneller op straat komen te staan (en dus nóg zuiniger aan zullen moeten doen met hun energie).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten