20220228 Debat over situatie in Oekraïne Rutte 1

Kabinet gaat 'energiefonds' oprichten om hulpbehoevende burgers te ontzien

Politieksep 12 2022, 16:02
Het kabinet richt zeer waarschijnlijk nog dit jaar een fonds op om miljoenen Nederlanders die door de energierekening in de knel komen, te helpen. Het idee is dat het fonds zal worden gespekt via een 'bofbelasting' op de winsten van energiemaatschappijen.
Het is nog onduidelijk hoeveel geld er in het fonds zal worden gestopt en of het fonds überhaupt op deze manier tot stand zal komen. Maar het idee is vrij simpel: de winst van energiemaatschappijen extra belasten en met dat geld de koopkracht van hulpbehoevende Nederlanders repareren. Ingewijden melden aan De Telegraaf dat het om zo'n 150 miljoen euro moet gaan, maar daar is nog teveel onduidelijkheid over.
Als het plan echt dit jaar nog moet worden uitgerold, dan zullen de burgers in ieder geval nog redelijk op tijd geholpen kunnen worden. Het is dan in eerste instantie waarschijnlijk wel een 'sigaar uit eigen doos', omdat het fonds misschien wel eerst met belastinggeld wordt gespekt. De aanvulling van het fonds zou dan door de winstbelasting gedekt kunnen worden.
Het is te hopen voor het kabinet dat dit plan op tijd effect heeft, want dan ziet ook iedereen wel door de vingers dat diverse kabinetsleden al die tijd hebben gezegd dat er dit jaar niets meer mogelijk is. Maar daarmee zijn ze er natuurlijk nog niet, want wie gaat dat geld krijgen en hoe zal het worden verdeeld? En nog belangrijker: is het wel genoeg? En kan de Belastingdienst zo'n ingrijpende verandering wel aan met hun krakkemikkige systeem dat alleen belastingverhogingen direct door kan voeren? Het kon dus nog wel eens spannend worden!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar goed, eerlijk is eerlijk, het kabinet is er dus wél druk mee bezig én lijkt een redelijk plan op touw te hebben gezet om de koopkracht van veel mensen enigszins te kunnen compenseren. En dan zal Energieminister Rob Jetten nog wel een extra duit in het zakje willen doen om mensen aan te sporen om minder te verbruiken, want dat vond hij belangrijker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten