Column Paul Cliteur: radicaal links verliest monopolie op WOII-vergelijkingen

Column Paul Cliteur: radicaal links verliest monopolie op WOII-vergelijkingen

Paul Cliteur. Bron: Niels Wenstedt / ANP, via Paul Cliteur

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over het verval van de omgangsvormen. Die zorgen spreekt men uit naar aanleiding van de recente WOII-vergelijkingen. Directe aanleiding is dat D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zijn collega Pepijn van Houwelingen (FVD) afstand wilde laten nemen van de vergelijking die FVD-voorman Baudet had gemaakt tussen de joden in WOII en ongevaccineerden tegenwoordig. Daartoe bleek Van Houwelingen niet bereid. Hij gaf aan dat Sjoerdsma voor zijn Covid-standpunt zich nog wel eens te verantwoorden zou hebben voor een tribunaal.

De Kamervoorzitter duidde dit aan als een “dreigement”, een kwalificatie die Sjoerdsma onmiddellijk overnam en overal wordt nu gesproken over “dreigementen” die in de Tweede Kamer zouden zijn geuit. Maar was dit wel een “dreigement”? En wat moeten we denken van die Tweede Wereldoorlog-vergelijkingen?

De WOII-vergelijkingen zijn al ongeveer 50 jaar oud. Direct na de Tweede Wereldoorlog waren die niet erg courant, maar zij kwamen in zwang in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. Vaak was dat in de context van een discussie over migratie en integratie.

Frits Bolkestein (VVD) stelde in de jaren negentig het minderhedenvraagstuk in relatie tot integratie aan de orde. Dat stuitte op zwaar protest van de PvdA en Bolkestein werd zwart gemaakt door PvdA-politicus Jacques Wallage. Wat Bolkestein wilde, het initiëren van een debat over migratie en integratie, zou schandelijk zijn volgens de PvdA in die tijd.

Ter bescherming van die etnische en religieuze minderheden in de hedendaagse samenleving werden toen de joden ingezet. De etnische en religieuze minderheden werden vergeleken met de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. En waar joden zijn, daar zijn nazi’s was de gedachte. Wie problemen rond integratie wil bespreken, is eigenlijk een nazi.

Bijzonder onverkwikkelijk en ook niet zonder gevaren voor de fysieke veiligheid van de persoon die het etiket krijgt opgeplakt, zoals later zou blijken. Maar wel een gouden greep van radicaal links, want zo kon men het nazi-etiket op het hoofd van de politieke tegenstander plakken. En dat was best effectief in een verward moralistisch land als Nederland. Het maakte problemen rond integratie decennia lang onbespreekbaar. En eigenlijk is dat nog steeds het geval. Je wilt tenslotte geen nazi zijn, is het niet?

Het politiek-instrumenteel gebruik van de WOII-vergelijkingen kwam tot een hoogtepunt (of dieptepunt) onder de opvolger in het publieke debat van Bolkestein. Met Pim Fortuyn.

Bolkestein had de WOII-vergelijkingen altijd stoïcijns ontkend, maar Fortuyn reageerde daarop emotioneler. Hij sprak van een “demonisering” rond zijn persoon. Hij hield premier Wim Kok voor dat hij ook een burger van dit land was. (Dat was men bij de PvdA even vergeten).

De Dagelijkse Standaard

Hoe gevaarlijk die demonisering was, bleek in 2002 toen hij werd vermoord door een extreem linkse activist. Volkert van der G. was het hoofd op hol gebracht door insinuaties dat wat hij, Fortuyn, voorstelde “extreemrechts” zou zijn. Fortuyn moest worden “gestopt”. En zo geschiedde. Een moord op Fortuyn zag men in radicaal linkse kringen als een tirannenmoord. Een zege voor het volk en voor het land.

Aan die moord ging propaganda vooraf. De huidige vicevoorzitter van de Raad van State, Thom de Graaf (D66) riep Anne Frank aan om Fortuyn te diskwalificeren. Paul Rosenmöller (GroenLinks) beschuldigde Fortuyn ervan niet “rechts” te zijn, maar “extreemrechts”. Marcel van Dam (PvdA) verklaarde Fortuyn tot een minderwaardig mens. Men behoeft geen helderziende te zijn om vast te stellen dat dit Fortuyn fataal is geworden.

Nu zijn dit zwarte bladzijden uit de jongste politieke geschiedenis. Maar de gemankeerde en kwaadaardige WOII-vergelijkingen gaan door. De schrijver Arnon Grunberg vergeleek – nota bene bij een 4/5 mei bijeenkomst – de joden uit WOII met de Marokkanen van tegenwoordig. Het zijn onsmakelijke vergelijkingen natuurlijk. En voornamelijk aangemoedigd en toegejuicht vanuit de linkerkant van het politieke spectrum. De WOII-vergelijkers zaten in de vorige eeuw vaak bij de PvdA, in de 21-ste eeuw steeds meer bij D66.

En toen kwam Covid. En met Covid kwamen de Covid-maatregelen die van vrijwillig steeds meer verplicht werden. Ongevaccineerden worden inderdaad tegenwoordig gemarginaliseerd en onderworpen aan beperkingen die doen denken aan de beperkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Maar wat nu nieuw is, is dat de WOII-vergelijkingen politiek van kleur verschieten. Nu worden ze niet meer ingezet door links tegen rechts. Rechts kan ze inzetten tegen links. Dat is even wennen. En dat gewenningsproces, daar is D66 nu mee bezig.

Column Paul Cliteur: radicaal links verliest monopolie op WOII-vergelijkingen

Hoewel niet van de oude garde, leeft Sjoerdsma mentaal gezien nog in de 20ste eeuw. In de tijd dat de WOII-vergelijkingen straffeloos konden worden ingezet om rechts te diskwalificeren. Tot zijn schrik heeft hij nu ontdekt dat het ook omgekeerd kan werken. De WOII-vergelijkingen worden nu omgekeerd gebruikt.

Toen de Kamervoorzitter constateerde dat Sjoerdsma door Van Houwelingen was “bedreigd” pakte hij dat punt van de Kamervoorzitter dankbaar op. Hij werd bedreigd! En dat was vreselijk. Maar de vraag is: kan hij zich nu in alle ernst “bedreigd” hebben gevoeld door de vaststelling dat hij zich voor een Covid-standpunt voor een tribunaal zou hebben te verantwoorden? Hoe geloofwaardig is dat?

D66 kenmerkt zich door een enorm vertrouwen in de rechterlijke macht. De rechtgeaarde D66-er vreest de juridificering van de samenleving allerminst. Bovendien, het Covid-standpunt zit toch heel goed in elkaar? Daarvoor kan men zich toch best verantwoorden voor een rechterlijke instantie? En toch zelfs voor een tribunaal?

Sjoerdsma zou alleen bang kunnen zijn voor een tribunaal over Covid als hij ernstig zou twijfelen aan het huidige Covid-beleid. En daarvan is toch geen sprake?

Eerlijk gezegd geloof ik zelf dan ook niet dat Sjoerdsma zo bevreesd is voor een tribunaal. Maar waar hij wellicht wel bevreesd voor is (en terecht), is voor het feit dat een geliefd politiek instrument nu bij links wordt weggehaald. De WOII-vergelijkingen zijn 50 jaar lang het monopolie geweest van politiek links. Nu worden zij ook gebruikt door politiek rechts. Links is zijn monopolie op de WOII-vergelijkingen aan het verliezen. De WO-vergelijkers zitten nu bij rechts. Misschien is dat even wennen. En misschien ook wel bedreigend.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

BVNL-Kamerlid Van Haga reageert furieus op persconferentie Rutte en Yesilgöz: 'Respectloos en zonder greintje gevoel'

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) reageert furieus op de ingelaste persconferentie die premier Rutte samen met minister...

Geen meerderheid voor landelijk en lokaal referendum: VVD, CDA en SGP zijn tegen

Dit zag natuurlijk helemaal niemand aankomen, maar er komt geen correctief referendum waarmee burgers een besluit van het par...

Op macht beluste Rutte waarschuwt onze boeren: 'Het is niet acceptabel wat jullie doen!'

De walgelijke hypocriet Mark Rutte is totaal afwezig bij het debat over de toekomst van onze boeren, maar verschijnt opeens w...

Minister Kuipers (VWS) liegt over alarmerende corona-memo: 'RIVM deelde memo niet met ministerie'

Minister Kuipers van Volksgezondheid ontkent in een brief aan de Tweede Kamer dat het RIVM een alarmerende concept-memo over...

-Frits Bosch- 'Willen we nog lid zijn van een corrupte en failliete club?'

Aller ogen zijn op Oekraïne gericht, een corrupt en failliet land. Mijn ogen zijn gericht op Italië, een corrupt en failliet...

Kabinet zwicht niet voor boerenprotesten, gaat door met vrijwel ongewijzigde stikstofplannen

In de Tweede Kamer zijn wat moties aangenomen om het kabinet wat bij te sturen, maar de stikstofplannen gaan gewoon grotendee...

Campagne groene extremisten enorm fiasco

Stel je voor: je maakt jaren stampij over het vermeende gevaar van de aanwezigheid bepaalde stoffen in het milieu. Je dwingt...

Peiling: BBB profiteert van stikstofdiscussie en proteststem, gaat met 12 zetels CDA voorbij

In de laatste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos stijgt de BoerBurgerBeweging naar 12 zetels. De partij van Caroline van de...

Gideon van Meijeren veroordeelt boerendemonisering partijkartel: 'Schaamteloos!'

D66 en de Partij voor de Dieren willen graag een "debat" over de manier waarop boeren acties voeren. Dat is een beetje gek, w...

Een puppy als nieuw onderdeel van het gezin

Veel mensen kiezen ervoor om een hond als huisdier te nemen, maar een hond wordt al vaak snel veel meer dan dat. Een hond is...

Lees meer

Net binnen

Gideon van Meijeren veroordeelt boerendemonisering partijkartel: 'Schaamteloos!'

D66 en de Partij voor de Dieren willen graag een "debat" over de manier waarop boeren acties voeren. Dat is een beetje gek, w...

Sport op tv, zo leef je echt mee! 4 tips!

Of het nu het nationale elftal is wat speelt, de Tour de France die weer is gestart of de finale van Wimbledon; Voor een goed...

Minister Kuipers (VWS) liegt over alarmerende corona-memo: 'RIVM deelde memo niet met ministerie'

Minister Kuipers van Volksgezondheid ontkent in een brief aan de Tweede Kamer dat het RIVM een alarmerende concept-memo over...

Kabinet zwicht niet voor boerenprotesten, gaat door met vrijwel ongewijzigde stikstofplannen

In de Tweede Kamer zijn wat moties aangenomen om het kabinet wat bij te sturen, maar de stikstofplannen gaan gewoon grotendee...

Geen meerderheid voor landelijk en lokaal referendum: VVD, CDA en SGP zijn tegen

Dit zag natuurlijk helemaal niemand aankomen, maar er komt geen correctief referendum waarmee burgers een besluit van het par...

Lees meer