shutterstock 1326573329

Cordon sanitaire rondom de PVV opgeheven: PVV wordt mogelijk onderdeel van coalitie in Provincie Flevoland!

Politiekapr 04 2023, 17:30
Na weken van verkennende gesprekken hebben de verkenners Pieter van Maaren en Herman Sietsma hun advies gepresenteerd voor de coalitievorming in de Provinciale Staten van Flevoland. Het voorstel is om vijf partijen met elkaar te laten onderhandelen over een akkoord: BBB, VVD, ChristenUnie, PVV en SGP. Opvallend, aangezien de PVV in het verleden nagenoeg overal werd uitgesloten in de onderhandelingen. De weg lijkt dus open te liggen voor de PVV om mee te gaan regeren in, in dit geval, de provincie Flevoland.
Met een nipte meerderheid van 21 van de 41 zetels hebben deze partijen samen de mogelijkheid om een coalitie te vormen. De BBB ziet samenwerking met de VVD als een goede mogelijkheid, terwijl de VVD een coalitie met BBB, PVV, PvdA en CU logisch vindt. De PVV wordt, anders dan in het verleden, niet uitgesloten door andere partijen. PvdA en CU vinden een samenwerking met de PVV lastig. Opvallend is dat de PvdA niet zonder GroenLinks wil regeren, terwijl de BBB een samenwerking met zowel PvdA als GroenLinks niet ziet zitten.
Het stikstofbeleid is ook een belangrijk punt van de bespreking geweest. Het CDA Flevoland heeft afstand genomen van het landelijke beleid van regeringspartij CDA, wat samenwerking met de BBB mogelijk maakt. In het advies van de verkenners wordt benadrukt dat alle partijen vernieuwing en verandering willen, maar ook stabiliteit en continuïteit belangrijk vinden. De partijen willen voorkomen dat er 'kwetsbaarheden in de bestuurlijke samenwerking kunnen ontstaan', en een coalitie moet standhouden bij tegenwind of onverwachte problemen.
Om de continuïteit en het succes van de nieuwe coalitie te garanderen, wordt er op aangedrongen dat ten minste een aantal ervaren gedeputeerden in het college gaan plaatsnemen. Woensdagavond wordt het advies van de verkenners tijdens een extra Statenvergadering besproken in het provinciehuis. Het is nog afwachten of de voorgestelde partijen tot een akkoord zullen komen en een stabiele coalitie kunnen vormen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten