20220125 tweede kamer chris stoffer sgp

BoerBurgerBeweging verrast met keuze voor externe verkenners: VVD-ers, partijloze politici en SGP'er Chris Stoffer moeten de klus klaren

Politiekmrt 19 2023, 14:45
De BoerBurgerBeweging heeft na de overwinning bij de provinciale verkiezingen verkenners aangesteld in tien van de twaalf provincies om te onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Opvallend is dat geen van de elf verkenners, in Overijssel is het een duo, lid is van de BBB.
In Zuid- en Noord-Holland werden zwaargewichten van de VVD aangesteld, terwijl in Drenthe de VVD-burgemeester van Heemstede werd aangesteld. Henk Vermeer, ambtelijk secretaris van BBB, bevestigt dat de partij bewust niet-leden heeft aangesteld als verkenners. Er is een lijst opgesteld van onafhankelijke mensen met bestuurlijke ervaring in de voorbereiding op de verkiezingen, zodat de partij nauwelijks extra hoefde te schakelen de afgelopen dagen. In Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Zeeland kwam de BBB in de zoektocht naar onafhankelijke kandidaten uit bij partijloze politici.
Het is niet verboden om een informateur of verkenner van buiten de eigen partij aan te stellen. Maar vaak valt de keuze op iemand uit de eigen gelederen. De keuze voor niet-leden als verkenners is daarom opmerkelijk. In Noord-Holland werd de keuze voor de VVD-burgemeester van Heemstede in samenspraak met de landelijke partijtop gemaakt. Dit omdat een verkenner neutraal moet zijn, wat volgens de BBB een bewuste keuze is. In Drenthe was de keuze voor iemand van ver buiten de provincie niet bewust. De VVD-burgemeester van Heemstede werd gewoon als de beste match gezien.
In Utrecht wordt de verkenner Danny de Vries, burgemeester van Oudewater en lid van het CDA. De BBB wil met deze keuze ‘een brug slaan tussen het platteland en de stad’, aldus lijsttrekker Anton Verleun. De Vries is een geboren Amsterdammer en oud-journalist, maar bestuurt een plattelandsgemeente. Friesland koos voor Tweede Kamerlid Chris Stoffer van de SGP, iemand die volgens de provinciale BBB ‘boven de partijen staat’ en ‘onafhankelijk is’.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten