shutterstock 1966776964

Benzine wordt schier onbetaalbaar: meer dan €2 voor één liter

Economieapr 04 2023, 18:30
OPEC - de landen die olie uit de grond halen voor de rest van de wereld - heeft 'verrassend' aangekondigd dat er minder olie gepompt wordt. Het effect hiervan zal te voelen zijn in Nederland: een liter Euro95 gaat meer dan 2 euro kosten.
Vanaf 1 mei zullen de OPEC-landen (negen) dagelijks 1,6 miljoen vaten ruwe olie minder uit de grond halen dan ze nu doen. Vervolgens telt die beperking voor de rest van het jaar. Dit wordt gedaan "uit voorzorg" omdat de OPEC-leden bang zijn dat er "een recessie" aankomt.
Die kans is inderdaad groot... en wordt nog groter als OPEC de handrem er nu al opgooit.
Let wel, de Europese Unie en de Verenigde Staten willen juist dat OPEC méér olie pompt, niet minder. Ja, dat zal vast als een verrassing komen voor mensen die denken dat de EU per sé alles 'schoon' wil (want KLIMAAT!), maar in werkelijkheid zijn dat helemaal geen beweegredenen waar Europese technocraten zich op baseren.
Rusland heeft ook flink bespaard. Moskou produceert nu 500.000 vaten per dag minder dan kortgeleden, en zelfs 3,66 miljoen vaten minder dan twee jaar geleden. De Russen doen dat natuurlijk eerst en vooral omdat het Westen allerlei maatregelen heeft genomen tegen hun. 'Waarom zouden wij jullie economie ondersteunen met goedkope en afdoende olie terwijl jullie ons willen beschadigen?' is de vraag die Russen gesteld en vervolgens beantwoord hebben met: 'Dat doen we dus niet.'
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Er zijn ook veel OPEC-leden (er zijn dertien in totaal) die roepen dat de prijzen ook nog eens extra verhoogd moeten worden. Dan kunnen zij meer verdienen terwijl het Westen juist meer geld moet inleveren - wat de inflatie bij ons ook nog eens zal verhogen, en dat op een moment dat de inflatie al enorm hoog is.
Er moeten heel snel maatregelen genomen worden vanuit de EU om de olieprijzen te laten dalen. Voorwaarde nummer één is om te leren met de hele wereld in vrede te leven, in plaats van iedereen de wet voortdurend voor te schrijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten