portraitfactorynl paul cliteur 138

-DDS Exclusief- Lezing Paul Cliteur: ''Het niet bespreken van vrijheid van expressie tijdens de formatie is een gemiste kans!''

Politiekmrt 04 , 17:00
In een tijd waarin de vrijheid van expressie onder vuur ligt, voornamelijk door de oprukkende censuur vermomd als een strijd tegen 'misinformatie', heeft DDS het genoegen gehad aanwezig te zijn bij een lezing die deze fundamentele vrijheid recht in de ogen keek. Afgelopen zaterdag was het Paul Cliteur, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden, die in Middelburg voor FVD Zeeland het voortouw nam in een verhitte discussie over de essentie en de beperkingen van onze vrijheid van meningsuiting.
In een wereld die steeds gevoeliger lijkt te worden voor uiteenlopende meningen, waarbij het uiten van kritiek snel kan leiden tot labeltjes van 'haatzaaien' of zelfs gewelddadige tegenreacties, stond Cliteur pal voor het belang van open debat. Hij schetste een somber beeld van een samenleving waarin kritiek op religie, met name de islam, steeds vaker wordt gezien als een vorm van blasfemie, met alle gevaren van dien. Zijn verwijzing naar het Handyside arrest uit 1976 en het Otto Preminger arrest uit 1994 benadrukte hoe de juridische landschappen zijn veranderd, en hoe deze veranderingen de neerwaartse spiraal van de vrijheid van meningsuiting inluiden.
De aanslag op Charlie Hebdo, volgens Cliteur, markeert een keerpunt waarbij het Westen, verlamd door angst, steeds terughoudender wordt in het bekritiseren van de islam, met uitzondering van moedige zielen als Geert Wilders. Het is een schrijnend voorbeeld van hoe ver we zijn afgedwaald van de principes van vrije expressie, waarbij zelfcensuur steeds meer de norm lijkt te worden om 'religieuze vrede' te bewaren.
Het niet adresseren van deze fundamentele vrijheid tijdens de formatiegesprekken, op aandringen van figuren als Pieter Omtzigt, is een gemiste kans van monumentale proporties vindt Paul Cliteur. Het recht om zonder angst onze mening te uiten, om te debatteren, om te bekritiseren, en ja, zelfs om te beledigen, vormt het fundament van onze democratie. Zonder deze vrijheid stagneren vooruitgang, innovatie en ware sociale integratie.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Met alle aanvallen op écht vlees is het tijd voor actie. En ja, we hebben goed nieuws. EerlijkEten - van FVD'ers Gideon van Meijeren en Thierry Baudet - is namelijk opgericht om écht vlees (en ander voedsel) direct van de Nederlandse boer bij jou op de mat te laten bezorgen. Het voedsel - het vlees, de groenten, de aardappelen, etc. - zijn héérlijk, supervers, puur natuur, en de prijs is ook nog eens geweldig. Bestel daarom vandaag nog een box van EerlijkEten - een Allround Box of een Vleesbox - en geniet van het lekkerste dat de Nederlandse boer ons te bieden heeft. En blijf kilometers ver van al die ranzige imitatievleesproducten gemaakt met insecten. Oh, en het beste nieuws? Door via onze link te bestellen zorg je ervoor dat DDS een kleine commissie krijgt - terwijl de prijs voor jou hetzelfde blijft. Steun de boeren, eet heerlijk, én steun DDS ook nog eens door gezond en héérlijk écht Nederlands voedsel bij échte Nederlandse boeren te halen!
De lezing van Cliteur was een broodnodige herinnering aan de waarde van vrijheid van meningsuiting in een tijdperk waarin deze onder constante dreiging staat. Het was een oproep tot actie voor iedereen die gelooft in het belang van een open en vrije samenleving. DDS zal onvermoeibaar blijven strijden voor dit onvervreemdbare recht, tegen elke poging tot inperking, omdat wij geloven dat alleen door ware vrijheid van expressie, een samenleving kan bloeien in al zijn diversiteit en kracht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten