mh17 5

De hoge prijs van onrecht: MH17-ramp kost Nederlanders 166 miljoen euro

Politiekfeb 29 , 20:00
Het is officieel: de ramp met vlucht MH17 heeft de Nederlandse belastingbetaler maar liefst 166 miljoen euro gekost. Een astronomisch bedrag dat ons door de neus is geboord, terwijl de werkelijke daders nog altijd op vrije voeten zijn. Dit onthutsende cijfer, onlangs onthuld door de Algemene Rekenkamer, zou niet slechts een statistiek moeten zijn, maar een klokkenluider voor gerechtigheid.
Terwijl Nederlandse gezinnen elke cent moeten omdraaien, is de regering kennelijk gul als het gaat om de nasleep van een tragedie die ons land diep heeft geraakt. De MH17-ramp, een zwarte bladzijde in onze geschiedenis, waarbij bijna 200 landgenoten het leven lieten, blijft een open wond. En nu, tien jaar later, blijkt dat we niet alleen emotioneel, maar ook financieel zwaar bloeden.
Wat heeft dit astronomische bedrag ons opgeleverd? Tot op heden, bitter weinig. De echte schuldigen – Rusland, door Nederland formeel aansprakelijk gesteld – blijven in hun schulp gekropen, onaantastbaar en schijnbaar onverschillig voor de roep om rechtvaardigheid. De kosten, verdeeld over onderzoek, crisisbeheersing, repatriëring en identificatie, zijn een kille herinnering aan de prijs van onrecht.
Maar laten we niet vergeten: deze 166 miljoen euro vertegenwoordigt meer dan alleen een financiële last. Het is het bloedgeld van onze onschuldigen, een tastbare manifestatie van onze onwrikbare toewijding aan gerechtigheid. Pieter Duisenberg, president van de Algemene Rekenkamer, benadrukt dat dit slechts een tussenstand is. De meter loopt nog; de kosten kunnen oplopen. Een sombere gedachte.
Het wordt tijd dat we dit niet meer als een koude boekhoudkundige exercitie zien, maar als de brandstof voor onze vastberadenheid om Rusland ter verantwoording te roepen. Deze 166 miljoen euro moet niet het eindpunt zijn, maar het startpunt van een onverbiddelijke jacht op gerechtigheid.
De vraag is niet óf we een claim tegen Rusland moeten indienen, maar wanneer. En met hoeveel vuur we bereid zijn om die claim kracht bij te zetten. Nederland heeft lange tijd met fluwelen handschoenen geopereerd, in
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
De tijd van diplomatieke dansjes is voorbij. Het is tijd voor gerechtigheid. En die gerechtigheid heeft nu een prijskaartje: 166 miljoen euro. Laten we ervoor zorgen dat elke cent telt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten