ter apel

Debat asielcrisis: dweilen met de kraan open vanwege het ontbreken aan politieke wil

Politieksep 08 2022, 13:00
De titel van dit artikel geeft perfect weer hoe het asielbeleid van dit rampenkabinet eruit ziet. Vandaag voert de Tweede Kamer een debat over de asielcrisis. De realistische partijen zullen er met gestrekt been in gaan. We kunnen dus vuurwerk verwachten.
De grote asielzoekersknuffelaar van der Burg ligt onder vuur in dit debat. Niet gek natuurlijk omdat alles in dit dossier fout gaat. De PVV is er klaar mee. „Deze coalitie is geobsedeerd door het faciliteren van zoveel mogelijk asielzoekers. De afgelopen twaalf jaar heeft met name de VVD volop migranten toegelaten. Nederland is bomvol, sluit onze grenzen voor alle asielzoekers en migranten uit niet westerse landen”, zegt PVV-Kamerlid Markuszower. De PVV pleit ervoor asielzoekers op te vangen in de regio van herkomst en om migranten die zich misdragen vast te zetten. 
Caroline van der Plas (BBB) vindt dat kabinetten onder leiding van de VVD en CDA het asieldossier op zijn beloop heeft gelaten. „De eerste helft dit jaar kwamen er al 122.000 migranten. De grenzen van ons asielbeleid zijn bereikt en overschreden.” Van der Plas komt op voor kleine gemeenschapen zoals Albergen en vindt het niet kunnen dat kleine dorpen worden geconfronteerd met grote hoeveelheden asielzoekers.
Wybren van Haga (BVNL) is duidelijk volgens hem ontbreekt het kabinet aan politieke wil om echt daadkrachtig op te treden. ''Het kabinet is de controle volledig kwijt. Maar dat kan ook niet anders met een staatssecretaris (Eric van der Burg) die eerder zei: ’hoe meer asielzoekers, hoe beter. Er zijn heel veel oplossingen, maar het ontbreekt aan de politieke wil'', stelt Van Haga.  FVD is nog niet aan de beurt geweest op het moment van schrijven van dit artikel. 
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het wordt tijd om een asielstop in te voeren en verdragen op te zeggen die dit belemmeren. De verwachting is dat FVD hiervoor gaat pleiten in hun woordvoering. Namens FVD voert Ralf Dekker het woord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten