de jonge en van haga clash

Deloitte waarschuwt voor vertraging onderzoek mondkapjesdeal: 'Ministeries dragen data niet over'

Politiekapr 26 2022, 15:00
Hier zal niemand raar van opkijken. Onderzoeksbureau Deloitte, dat onderzoek doet naar de mondkapjesdeal, stelt dat ministeries niet snel genoeg met gegevens over de brug komen of bepaalde data 'gefilterd en/of gelakt' sturen.
Wanneer een hooggeplaatst iemand bij de overheid in de problemen dreigt te komen, wordt er vaak een onderzoek ingesteld. Dat onderzoek wordt vervolgens op allerlei manieren misbruikt om tijd te kopen of de uitkomsten te sturen. Het onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en de rol die voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge daarin speelde, blijkt geen uitzondering.
Onderzoeksbureau Deloitte wijst met de vinger naar het ministerie van Volksgezondheid en schrijft: 'Zonder - tijdige - data-overdracht kunnen wij niet over de benodigde Informatie beschikken om het onderzoek binnen de gewenste termijnen af te ronden.'
Gegevens worden niet in het originele bestandstype verstrekt of zijn gefilterd en/of weggelakt, meldt het AD. Het onderzoeksbureau wordt eigenlijk op dezelfde manier behandeld als de slachtoffers van de toeslagenaffaire.
En hoewel de hoogste ambtenaar van VWS in een reactie zijn verbazing uit over de klachten van onderzoeksbureau Deloitte, lijkt het wel degelijk om actief vertragen te gaan. VWS beweert namelijk dat Deloitte eerst privacyregels en informatieveiligheid moest zien te garanderen en dat er in november een datalek zou zijn geweest. Maar de brief waarin Deloitte waarschuwt voor vertraging van het onderzoek is op 12 april verstuurd en is vandaag pas door VWS met de Kamer gedeeld. VWS had op 13 april die informatie al kunnen delen, maar wijst dus liever (twee weken later!) naar Deloitte.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Deloitte heeft geen enkel belang bij het actief vertragen van dit onderzoek. Sterker nog, het schaadt juist het vertrouwen in dat onderzoeksbureau als ze dat echt zouden doen. Het ministerie heeft er echter wel degelijk baat bij en komt nou niet bepaald met de sterkste argumenten om ons van hun gelijk te overtuigen. Zo schrijft de hoogste VWS-ambtenaar bijvoorbeeld ook dat de deadline die Deloitte had gesteld aan gegevensdeling niet met de betrokken ministeries is gedeeld. Alsof iemand ze niet had medegedeeld dat er druk achter zat om het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden, dus zijn ze maar gewoon niet in beweging gekomen. Te kinderachtig voor woorden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten