kaagpal

Oud-voorzitter D66 betuigt spijt voor belabberde afhandeling MeToo-klacht en neemt het op Sigrid Kaag

Politiekapr 26 2022, 16:00
Voormalig D66-partijvoorzitter Anne-Marie Spierings heeft via een afgeschermde Facebook-groep spijt betuigd aan leden van haar partij over haar handelswijze rond de MeToo-rel binnen D66. Toch is het onvoldoende.
Als partij is D66 álle geloofwaardigheid kwijt. Zo'n beetje iedere uitlating van partijprominenten voelt zorgvuldig geregisseerd aan en is doordrenkt van managementtaal. Het feit dat alleen de dader, Frans van Drimmelen, na veel aandringen zélf is opgestapt, spreekt ook boekdelen. Vrijwel alle andere betrokken partijprominenten hielden het bij sorry zeggen en verbetering beloven, het liefst in zo algemeen mogelijke termen.
Precies die context maakt de spijtbetuiging van voormalig D66-partijvoorzitter Anne-Marie Spierings zo ongeloofwaardig en 'hol'. Zij was namelijk degene die besloot het onderzoeksrapport zonder de vertrouwelijke bijlage (waar de misdaad wél werd erkend) naar de leden te sturen. Ook heeft ze ervoor gekozen om die bijlage toen niet naar de politieke vertegenwoordigers (Sigrid Kaag) te sturen. "Onze partijleider valt in deze dus niets te verwijten", voegt ze aan haar spijtbetuiging toe.
Het lijkt er daarom ook op dat D66 de oud-partijvoorzitter heeft opgetrommeld om de klap op te vangen en de rest buiten schot te houden. Waarom komt deze mevrouw anders nu pas met dit bericht? Omdat Sigrid Kaag, Jan Paternotte en de rest van de D66-prominenten dit schandaal niet meer in de hand hebben. Nu de partij keldert in de peilingen tovert men ineens deze oud-voorzitter uit de hoge hoed die de schuld haast volledig op zich neemt.
Haar spijtbetuiging geeft dan ook het perfecte voorzetje voor de rest van de club: Kaag is onschuldig; Frans van Drimmelen kon niet worden geroyeerd vanwege grensoverschrijdend gedrag en moest zelf opstappen, en; reflecteren op het eigen gedrag. Ze zegt volgens De Telegraaf: "Al onze nieuwe commissies en procedures, hoe waardevol ook, gaan onze partijcultuur niet sneller veranderen. We komen als persoon en als partij niet verder door naar elkaar te wijzen. We moeten naar onszelf kijken. Als individu, als voormalig partijvoorzitter. Wat had ik beter kunnen doen, wat kan ik daarvan leren. Niemand is perfect. Ik ook niet. Nieuw leiderschap begint bij jezelf."
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Mooi toch? Sigrid Kaag kon er niets aan doen, maar kan zo wel verbetering beloven. De statuten moeten worden aangepast en de partijcultuur moet worden veranderd. De leider lijdt zo geen gezichtsverlies, de klappen worden opgevangen door iemand achter de schermen en de oplossing is weer procesmatig en abstract. En nu is het voor D66 weer wachten op nieuwe peilingen om te kijken of het heeft gewerkt, want 14 zetels is wel héél beroerd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten