paternotte jetten

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte heeft nu MeToo-corvee, vindt het allemaal ook heel erg

Politiekapr 19 2022, 15:00
Het was al zo lang stil bij D66 na de openbaring van de MeToo-doofpot dat mensen zich een beetje af begonnen te vragen waar de reactie van campagneleider Sjoerd Sjoerdsma en fractievoorzitter Jan Paternotte bleef. We hoeven niet langer in spanning te wachten, want Paternotte heeft zijn uitvoerig vooraf besproken en goedgekeurde verhaaltje inmiddels klaar.
We hebben het hier over D66'ers dus eigenlijk weet je bij voorbaat al wat er gezegd gaat worden bij zoiets explosiefs als een MeToo-doofpotaffaire binnen de eigen partij: Lege beloftes, wollige taal en mooie vergezichten!
Paternotte gaat een soort vooraf goedgekeurd script met talking points af. Stap 1: Erkennen en onderstrepen hoe erg het allemaal is. Stap 2: Het doel uitspreken waar naartoe moet worden gewerkt. Stap 3: Benoemen wat er goed is gegaan en stap 2 herhalen zodat het lijkt alsof je de lat hoog legt voor jezelf en de partij. Stap 4: Benoemen dat er ruimte voor verbetering is en refereren aan stap 2 en 3. En bij vervelende vragen tussendoor probeer je de vraag als aanknopingspunt te gebruiken voor het doorlopen van die stappen.
Tadaa! Welkom bij D66. Zo ziet de reactie er dan ongeveer uit: 'Goh wat erg allemaal.' 'We willen een partij zijn waar iedereen zich veilig kan voelen.' 'We hebben een aantal aanbevelingen waar we mee aan de slag gaan.' 'Er is al heel veel veranderd de afgelopen jaren, maar het kan altijd beter.'
Dit is dus ook precies hoe Paternotte het aanpakt. Op de vraag vanuit RTL Nieuws of partijleider Sigrid Kaag wist van deze taferelen komt dan ook geen inhoudelijke reactie. Sterker nog, Kaag wordt opgehemeld als iemand die voor heel veel verbetering heeft gezorgd. En wat moeten andere eventuele slachtoffers nu doen volgens Paternotte? Vooral naar voren treden en je aansluiten bij dat onderzoek! Dat onderzoek dat in eerste instantie werd weggemoffeld door mensen die totaal geen interesse hebben in het daadwerkelijk verbeteren van de partijcultuur. Ja man, dat is lekker uitnodigend!
Maar zo moeten de slachtoffers dit natuurlijk niet zien. D66 heeft zichzelf nu een fris, hip en ambitieus doel gesteld waaraan gewerkt moet worden en Paternotte vraagt de slachtoffers eigenlijk om mee te gaan op deze journey naar een veilige werkomgeving. Dan moet je niet blijven hangen in het verleden en de walgelijke acties van de partijtop het afgelopen jaar, maar juist genieten van deze persoonlijke challenge en met positivity vooruitkijken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Er gaat niks veranderen bij D66. Sigrid Kaag blijft gewoon partijleider en het blijft bij lege beloftes om het vanaf nu écht beter te gaan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten