pieter omtzigt 9o1a6882

Den Haag in shock: staatssecretaris geeft toe dat er 469 toeslagenkinderen overleden zijn

Politiekjun 13 2023, 16:00
Een donderende dreun heeft opnieuw het al krakende fundament van de Toeslagenaffaire doen schudden. In wat een smerige en onacceptabele onthulling lijkt te zijn, heeft de staatssecretaris laten weten dat er veel meer jongvolwassen toeslagenkinderen zijn gestorven dan voorheen werd beweerd. De woorden van de overheid - dat er 'slechts' 60 kinderen waren overleden - blijken valse hoop te zijn, de waarheid is veel gruwelijker. Meer dan 250 jongvolwassenen zijn er niet meer, ruimschoots vier keer zoveel als eerder gemeld. UPDATE onderaan artikel: De Vries zegt dat ze de verkeerde cijfers heeft doorgegeven.
Het zijn cijfers die onmiddellijk ontsteltenis veroorzaken, een beving die dwars door de kern van onze samenleving loopt. Kinderen, jongvolwassenen - in de bloei van hun leven, zijn van ons afgenomen. In totaal zijn er zelfs 469 kinderen omgekomen - iets meer dan de helft 18 jaar of ouder, de rest jonger dan 18.
Dit zijn niet zomaar getallen - dit zijn levens. Dit zijn gezinnen die verscheurd zijn, ouders die rouwen, broers en zussen die hun dierbaren missen. Dit zijn tragedies waarvan we dachten dat ze 'alleen' financieel waren, maar die zich nu openbaren als dodelijk.
Het is een ongekende crisis waar de Kamer nu op reageert met terechte woede en vastberadenheid. De onderste steen moet boven komen. Kamerlid Pieter Omtzigt, bekend om zijn onverzettelijkheid en streven naar waarheid, spreekt met de kracht van een statisticus: "We weten dat er relatief veel kinderen in het eerste levensjaar overlijden, maar dat geldt niet voor kinderen van 18 jaar en ouder."
Hij wil weten of de cijfers kloppen en, zo ja, wat de doodsoorzaken zijn. Het CBS wordt opgeroepen om dit te onderzoeken. Deze onthullingen zijn het zoveelste deel van de toeslagenaffaire waaruit blijkt dat de affaire nog veel groter is dan gedacht.
Wat we zien, is een grimmige onthulling van de ware kosten van het toeslagenschandaal - kosten die niet alleen in euro's kunnen worden uitgedrukt, maar nu ook in levens. En dit maakt de zoektocht naar de waarheid des te urgenter. Voor elk van deze verloren levens, voor elke gebroken familie, moeten we antwoorden vinden.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Er is een donkere schaduw over ons land gevallen. Het toeslagenschandaal blijkt geen bureaucratische vergissing, maar een nachtmerrie die levens heeft gekost. Het is tijd dat we de volle omvang van deze tragedie onder ogen zien en de verantwoordelijkheid nemen om recht te doen aan degenen die het meest hebben geleden.

UPDATE

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Eerst het goede nieuws: de cijfers - 469 overleden Toeslagenkinderen - blijken niet te kloppen. Staatssecretaris Aukje de Vries heeft de Tweede Kamer haar excuus aangeboden en het aantal gecorrigeerd.
"Gisteravond heb ik met de Tweede Kamer gesproken over één van de gevoeligste onderwerpen in het toeslagendossier," aldus De Vries, "overleden kinderen van gedupeerde ouders. Dat er juist bij de bespreking van dit onderwerp verwarring is ontstaan over cijfers is vreselijk en betreurenswaardig."
"In het debat heb ik gezegd dat 256 kinderen op het moment van overlijden ouder dan 18 jaar waren. Dit was echter het aantal dat 18 jaar of ouder zou zijn geweest op de peildatum die gebruikt werd voor de kindregeling," gaat ze verder. Met andere woorden, niet het aantal sterfgevallen, maar het aantal kinderen dat op dat moment 18 jaar of ouder was. Het echte aantal sterfgevallen ligt nog steeds vrij hoog, maar toch significant lager (gelukkig) maar: 62.
"Dit is een pijnlijke vergissing," aldus De Vries. In de hersteloperatie willen we onduidelijkheid zoveel mogelijk voorkomen. Juist op dit onderwerp is dit extra wang."
Gelukkig maar.
Het slechte nieuws? De Vries is blijkbaar volstrekt incompetent.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten