Drama! Tranen bij BNR: 'Uitslag Franse verkiezingen is politiek zelfmoord voor Macron'

Politiekjul 01, 9:00
Bij BNR zijn ze vandaag in diepe, diepe rouw. De reden? De verkiezingsuitslag in Frankrijk. Daar heeft RN van Marine Le Pen en Jordan Bardella gisteren de eerst ronde van de parlementsverkiezingen op grootse wijze gewonnen. Vreselijk vinden ze dag bij de publieke omroep in óns land. "Politieke zelfmoord voor Macron!" huilen ze.
De uitslag is voor RN en andere nationaal-populisten buitengewoon positief te noemen. Le Pen en Bardella kregen 33% van de stemmen. Dus eenderde. Daarmee is RN veruit de grootste partij van Frankrijk momenteel. De politieke alliantie van Macron blijft er ver, ver bij achter.
Bij BNR huilen ze vanmorgen daarom tranen met tuiten. Daar speelden ze eerst een fragment af van Le Pen die de overwinning in de eerste ronde vierde, en daarna gaven de experts commentaar. En jongens, wat waren ze depressief!
Ze citeerde de Franse premier die meteen riep dat Fransen in de tweede ronde voor de andere partij moeten stemmen die in de runoff terechtkomt. "Geen enkele (extra) stem mag naar RN gaan," aldus die antidemocraat. En daarna kwam BNR met geluidsfragmenten (lol) van een demonstratie die gisteren meteen had plaatsgevonden in Frankrijk: een demonstratie van linksextremisten en immigranten die heel boos zijn dat RN zo populair geworden is.

Macron verliest

28% van de stemmen is gegaan naar het links blok, de linkse alliantie. Die alliantie moet het gaan opnemen tegen RN. Dat is opvallend - want je krijgt dan dus geen runoff tussen het centrum (zoals tot nu toe steeds het geval is geweest) en Le Pen/Bardella, maar tussen de echte socialisten en RN. Een hele horde gematigde rechtse kiezers komen nu voor een moeilijke keuze te staan. Of RN of de socialisten. Het zal niemand verbazen als veel van die gematigde rechtse én centrum stemmen naar Le Pen en co gaan.
De alliantie van Macron is terecht gekomen op 21%, wat hilarisch is. Of, nou ja, voor BNR is dat vooral heel jammer en teleurstellend. Dat is nog eens extra het geval omdat de uitslag van RN beter was dan van tevoren gedacht; zeker gezien de hoge opkomst die impliceert dat RN-kiezers extreem gepassioneerd zijn.
Sterker nog, volgens de expert van dienst kan RN weleens uitkomen op 285 tot 290 zetels. "Een absolute meerderheid is binnen handbereik," zeggen de BNR'ers dan ook. "Dat is natuurlijk totaal niet wat Emmanuel Macron in zijn hoofd had toen hij drie weken geleden de vervroegde verkiezingen uitschreef. Het is eigenlijk een complete politieke zelfmoord die Emmanuel Macron zelf heeft geïnitieerd en die gisteren voor hem geslaagd is in die zin dat dit het einde is van Macron."
"Hij kan nog drie jaar blijven als president, maar heel veel kan hij niet meer doen."

Winner takes all

In Frankrijk is er een winner-takes-all systeem in districten. Vaak zijn er dan maar twee kandidaten die het in de runoff tegen elkaar moeten opnemen. Maar nu zijn er in veel districten drie kandidaten die zich geplaatst hebben voor de tweede ronde.
En dat is een probleem voor de RN-haters. Want dit maakt het nog gemakkelijker voor RN om in de tweede ronde nóg harder toe te slaan. Daarom wordt er door de niet-RN partijen nu onderlin onderhandeld, achter de schermen. Ze overleggen met elkaar: welke partij trekt welke kandidaat in welk district terug zodat de RN-kandidaat niet twee maar één tegenstander heeft? Op die manier denken de kartellianen dat ze de schade mogelijk nog kunnen beperken.
Maar is dat wel zo? Want ten eerste zijn heel veel centrumkiezers én gematigde rechtse kiezers helemaal niet gecharmeerd van de linkse alliantie die feitelijk de nummer twee is, ten tweede hebben die kiezers inhoudelijk meer met RN, en ten derde ontbreekt het - moet zelfs BNR toegeven - Macron en zijn bondgenoten aan ieder plan voor de toekomst van Frankrijk. Ze hebben geen ambities. Geen plannen. Niets.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!
Het enige wat Macron en zijn kompanen over hebben is, aldus BNR, om de angst voor RN uit te spelen. Het probleem daarmee? Dat hebben ze de afgelopen drie weken gedaan, "maar die tactiek werkt simpelweg niet meer. Het is nu een strijd tussen links/extreemlinks en rechts/extreemrechts. Maar de mensen van Macron spelen nu een bijrol," is de conclusie.
Volgende week vindt de tweede ronde plaats. RN heeft 289 zetels nodig voor een volledige meerderheid. Het lijkt erop dat ze kunnen uitkomen tussen 250 en 290. Het ís dus mogelijk dat het ze gaat lukken... maar het kan ook dat de kartellianen er uiteindelijk tóch in slagen RN de voet dwars te zetten.
Spannend!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten