Eigenwijze regent Eric Wiebes negeerde adviezen van ambtenaren over juridisch broze Spaartaks-wet

Eigenwijze regent Eric Wiebes negeerde adviezen van ambtenaren over juridisch broze Spaartaks-wet

In 2015 werd brokkenpiloot Eric Wiebes (VVD) als staatssecretaris van Financiën door zijn ambtenaren gewaarschuwd dat de Spaartaks-wet juridisch broos was. Wiebes dacht het met een woordenspel het in het voordeel van de overheid te beslechten. Hoogmoed komt voor de val omdat de Hoge Raad inmiddels heeft geoordeeld dat deze wet niet uitvoerbaar is.

Het is opmerkelijk te noemen dat de huidige staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) in 2015 als senator hevige kritiek had op de Spaartaks-wet. Nu mag van Rij de rotzooi opruimen van de stuntelaar Wiebes. Van Rij oordeelde toen dat de wet een complexiteit was met vele wiskundige formules die de belastingopbrengsten in gevaar zou brengen. En vond dat de wet een ingewikkelde constructie was met gemiddelden op basis van volstrekt willekeurige aannames. „Welkom in de wondere wereld van Willie Wortel Wiebes”, sneerde van Rij naar Wiebes in de Eerste Kamer.

Diverse ambtenaren maakte in 2015 bezwaar tegen de nieuwe Spaartaks-wet. Dit kwam boven water nadat op verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt deze interne notities door van Rij naar de Tweede Kamer werden gestuurd. Wiebes werd door de ambtenaren op de risico’s gewezen. Toch waren zij er heilig van overtuigd dat door list en bedrog de problemen omzeild konden worden. Er werd een spel met woorden opgezet. De nieuwe spaartaks mocht niet worden neergezet als een poging om mensen te belasten op hun daadwerkelijk behaalde rendement. Wiebes moest verklaren dat het om een grove benadering ging en dat het een hulpmiddel was om beter aan te sluiten bij het ervaren rendement.

Kortom er werd een rookgordijn opgeworpen om iedereen om de tuin te leiden. Gelukkig doorzag de rechterlijke macht dit woordenspel en trok een rode streep door de wet. Het is wel kenmerkend dat dit weer onder leiding van premier Rutte is gebeurd. Hier ontbrak weer volledig de regie van onze goedlachse minister-president.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties