14086693619 1d5641df7d c

Europarlementariër Manfred Weber eist opheldering over stikstofbrief: "Blunder van jewelste"

Politiekmrt 31 2023, 17:00
Manfred Weber, de leider van de christendemocraten in het Europees Parlement, heeft kritiek geuit op de stikstofbrief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius. Volgens Weber is de brief een "blunder van jewelste" en getuigt het van een "zorgelijke ongevoeligheid" voor wat er leeft in Nederland.
Weber is de fractievoorzitter van de Europese Volkspartij waar ook het CDA en de CU bij zijn aangesloten. de leider van de christendemocraten eist opheldering over wie de brief heeft goedgekeurd en welke afspraken er zijn gemaakt met Nederland. Hij is van mening dat bij de provinciale verkiezingen niet alleen het Nederlandse stikstofbeleid, maar ook de milieu-agenda van Brussel een "gele kaart heeft gekregen".
Weber is een goede bekende van CDA-leider Wopke Hoekstra en volgt de politiek in Nederland op de voet. Hij is niet te spreken over de toon van de Eurocommissaris van de Litouwse Unie van Boeren en Groenen, een zusterpartij van GL. Volgens Weber zou de Commissie beter moeten luisteren naar en begrip moeten tonen voor de boeren die dag in dag uit proberen de uitstoot te verminderen om de klimaat- en milieudoelen te halen, in plaats van "geboden naar Den Haag te sturen".
Weber's uitspraken tonen aan dat de stikstofproblematiek niet alleen in Nederland een heet hangijzer is, maar ook in Brussel tot discussie leidt. De brief van Sinkevičius wordt gezien als een waarschuwing vanuit de Europese Commissie dat er niet getreuzeld moet worden met het stikstofbeleid. De vraag blijft nu wat de reactie van de Nederlandse regering zal zijn op deze kritiek uit Brussel.
Eerder werd duidelijk dat zowel Stikstofminister van der Wal als minister Adema van Landbouw aardig geschrokken zijn van de brief vanuit Brussel en dat ze de brief eerst maar eens grondig gaat bestuderen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten