Ex-hoofdpiet Erik van Muiswinkel denkt dat niemand over 10 jaar meer vasthoudt aan Zwarte Piet: 'Strijd is wel gestreden'

Ex-hoofdpiet Erik van Muiswinkel denkt dat niemand over 10 jaar meer vasthoudt aan Zwarte Piet: 'Strijd is wel gestreden'

Sylvana Simons bij RTL Late Night. Bron: Screenshot RTL.

'Het is net als roken, daar zijn de opvattingen enorm over veranderd', aldus de voormalig hoofdpiet Erik van Muiswinkel. In een openhartig interview blikt Van Muiswinkel terug op zijn tijd als hoofdpiet en de huidige Pietendiscussie. De cabaretier is van mening dat de strijd wel is gestreden: Zwarte Piet is over tien jaar definitief vergeten door de Nederlander.

In een interview met het AD blikt Van Muiswinkel terug op zijn tijd als hoofdpiet. Naar eigen zeggen krijgt hij een "norm ongemakkelijk gevoel" als hij zichzelf terugziet als hoofdpiet. Zelf geeft hij aan te zijn gestopt in 2016 omdat de verandering van Zwarte Piet - naar ondermeer roetveegpiet - niet snel genoeg ging.

De Dagelijkse Standaard

Nu vijf jaar later meent hij dat men over tien jaar Zwarte Piet wel vergeten is:

"Ja, maar binnen nu en tien jaar is dat niet meer zo. De strijd is wel gestreden, naar mijn inzicht. Het is net als roken, daar zijn de opvattingen enorm over veranderd. Ik heb achttien jaar de hoofdpiet gespeeld, en ik heb zwarte piet ook verdedigd. Als ik mezelf terugkijk, krijg ik een enorm ongemakkelijk gevoel. Zwarte piet is beledigend, het appelleert aan de slavernij. Twintig jaar geleden dacht ik er ook heel anders over. We kennen dat filmpje uit 1987 van Gerda Havertong waarin ze spreekt over de pijn die zwarte piet haar bezorgd heeft. Een man als Aart Staartjes, toch heel progressief denkend, moest daar niets van hebben. En ik dacht ook: hysterisch gedoe."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Met het huidige klimaat, en kijkend naar de invloed van de deugmedia op het kinderfeest, zal Zwarte Piet hoogstwaarschijnlijk over 10 jaar nog maar door een klein groepje Nederlanders als het enige hulpje van Sinterklaas worden gezien. De cultuurommekeer waarin we nu zitten lijkt helaas onomkeerbaar. Ook Jan Roos deelt de mening van de cabaretier:

?ref_src=twsrc%5Etfw

Activisten hebben helaas het kinderfeest grondig weten te verpesten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties