Filmpje! FVD komt in verzet tegen de obsessie van de bestuurlijke elite voor schaalvergroting

Politiekfeb 09 2023, 15:00
Schaalvergroting één van de grote problemen van deze tijd. Hierdoor wordt alles onpersoonlijk en veranderen mensen in burgerservice nummers. De menselijke maat komt in het geding. De bestuurlijke elite is geobsedeerd met het idee dat groter ook beter is. In de zorg, in het onderwijs, in de politiek, etc. Het toonbeeld van deze 'microfobie' is de annexatie van Haren door Groningen. En daarom wil FVD deze fusie zo snel mogelijk terugdraaien.
FVD is tegen schaalvergroting. Het fuseren van instellingen moet stoppen. Sterker nog, Forum voor Democratie wil het omgekeerde pad bewandelen en fusies terugdraaien zodat in kleine gemeenten, scholen en ziekenhuizen niet langer bestuurders en technocraten op afstand, maar de burgers van een gemeente, leraren in de klas en verplegers aan het bed de touwtjes in handen hebben. Zo hoort een democratie te functioneren. Terug naar de menselijke maat!
Gemeentelijke herindelingen zijn een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Na de oorlog waren er meer dan 1000 gemeenten in ons land. Nu zijn daar, ondanks een sterke groei van de bevolking, slechts iets meer dan 300 van over stelt FVD. Veel gemeenten zijn tegen de wil van de inwoners opgeheven en geannexeerd. Dat is ook in de voormalige gemeente Haren gebeurd. Ondanks een referendumuitslag waarbij driekwart van de bevolking zich uitsprak tegen annexatie door Groningen en ondanks dat de gemeenteraad van Haren (formeel het hoofd van de gemeente) zijn rug recht hield en zich tegen de herindeling tot het einde toe bleef verzetten, is van bovenaf de fusie met de gemeente Groningen doorgedrukt door de provincie. De democratische legitimiteit hiervoor ontbrak dus volledig. FVD heeft geen serieuze onderbouwing vanuit de provincie gezien voor dit verstrekkende besluit.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Forum voor Democratie wil deze herindeling terug te draaien. Dat kan en moet per wet. Forum voor Democratie heeft deze handschoen opgepakt en is met een wetsvoorstel gekomen: de ‘Haren Bevrijdingswet’. Deze wet beoogt de voormalige gemeente Haren weer te herstellen. Door in te stemmen met deze wet kan de Kamer niet alleen het onrecht dat de inwoners van de gemeente Haren is aangedaan ongedaan maken, maar geeft ze ook te kennen dat groter niet altijd beter en het verder opschalen van gemeenten niet vanzelfsprekend is. Pepijn van Houwelingen gaat deze wet namens FVD verdedigen in de Kamer. Wij wensen hem hier veel succes bij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten