screen shot 2023 11 07 at 121552

Filmpje! Pieter Omtzigt: Een centrumrechts kabinet is mogelijk met NSC, VVD, BBB... en CDA

Politieknov 07 2023, 10:00
Gisteravond was Pieter Omtzigt weer ergens te gast om te praten over zijn plannen voor Nederland. Er werd hem direct gevraagd wat voor coalities er in zijn ogen mogelijk zijn. Opvallend genoeg zei Omtzigt dat hij het liefst een minderheidskabinet wil... en dat de partijen die daar deel van uitmaken in principe waarschijnlijk iets rechts van het midden zullen zijn. Raad eens wie niet mee mogen doen van Omtzigt? Juist: FVD en PVV. Zo vermoeiend.
NSC van Pieter Omtzigt is inhoudelijk een linkse partij. Dat is ook niet zo gek, want Omtzigt is zelf links. Het enige punt waarop Omtzigts club its van rechtsig te noemen is, is immigratie.
Maar toch zegt Omtzigt nu dat hij in eerste instantie vooral naar rechts kijkt om een coalitie te vormen. Dat deed hij gisteravond. Hij kwam er zelf niet mee - met het onderwerp hoe er geformeerd kan worden - maar toen het hem gevraagd werd gaf hij aan te vinden dat een komend kabinet eigenlijk over rechts zou moeten "omdat Nederland rechtser geworden is..." En vervolgens noemde hij een paar partijen waar dat in zijn ogen mee zou kunnen.

Minderheidskabinet

Ten eerste gaat hij dus voor een minderheidskabinet. Dat heeft hij het liefste. De reden? Hij denkt dat als er een minderheidskabinet is de relatie tussen kabinet en parlement beter wordt... en dat de Tweede Kamer dan weer iets van haar normale, traditionele macht kan terugpakken. De afgelopen jaren is die macht uitgehold. Omtzigt wil dat anders doen.
Vervolgens zei hij dus ook dat hij dan eerst en vooral naar rechts kijkt. Hij noemt partijen als BBB, NSC, VVD en - hilarisch genoeg - ook zijn oude CDA en mogelijk JA21 en de SGP. Hij zou naar al die partijen willen kijken om te zien of er deals gesloten kunnen worden. 

CDA wel, PvdA niet

Dat is interessant, want je zou denken dat hij zelf meer heeft met Frans Timmermans en PvdA-GroenLinks. Hij zégt nu dus dat dit niet zo is. Is dat een spel? Of wil hij echt liever geen zaken doen met Verenigd Links omdat hij denkt dat Nederland een rechts land is en er dus geluisterd moet worden naar de kiezer? 
Tegelijkertijd noemt hij het CDA wel. Dat is een voormalige machtspartij. Die is gegaan van iets van 40 zetels een decennium geleden naar 4 zetels volgens de peilingen nu. Dat worden er mogelijk zelfs minder. Misschien wel 3 of 2. Waarom hij dan die club noemt is merkwaardig, zeker omdat hij daar zelf met ruzie is weggegaan. Je gaat bijna denken dat die NSC-CDA strijd vooral iets voor de bu¨hne is. Maar dat terzijde.

Geen PVV en FVD

Opvallend genoeg noemt Omtzigt FVD wéér niet - want hij wil natuurlijk wel de details veranderen in de politiek, maar de boel systematisch onder handen nemen? Nee, dat durft hij niet aan. Reden te meer om FVD zo groot mogelijk te maken zodat zelfs een man als Omtzigt niet om FVD heen kan als hij over rechts wil... zodat echte, serieuze veranderingen eindelijk afgedwongen kunnen worden. Want laten we wel wezen, met clubs als JA21 schieten we niets op.
Oeps, en dat brengt ons bij de PVV. Want toen er gesproken werd over een meerderheidskabinet noemde de presentator zelf de PVV. Maar toen Omtzigt het over mogelijke (minderheids-) coalities had, toen liet hijzelf de PVV daar heel duidelijk buiten.
Je gaat bijna denken dat, ook als Omtzigt aan de macht komt, er uiteindelijk heel weinig écht gaat veranderen in Nederland he? Want als je FVD en PVV nu al zo duidelijk buiten laat staan, tja, dan weten nu ook al zeker dat de échte problemen niet opgelost gaan worden. Het wordt dan hoogstens wat gerommel in de marge.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten