de dagelijkse standaard dh 01079

Formatie gecrashed: Omtzigt haakt af en laat Wilders in verbijstering achter

Politiekfeb 07 , 9:00
Pieter Omtzigt (NSC) heeft gisteravond de handdoek in de ring gegooid en zich teruggetrokken uit de formatiegesprekken. Deze dramatische stap komt op een moment dat de gesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB zich in een 'cruciale' fase bevonden, volgens insiders. De plotselinge terugtrekking van Omtzigt heeft een schokgolf veroorzaakt door het politieke landschap, met een verbaasde Geert Wilders die 'er niets van begrijpt'.
De reden voor Omtzigts terugtrekking? De 'staat van de overheidsfinanciën'. Na het inzien van een twintigtal brieven met grotendeels vertrouwelijke financiële informatie, kwam Omtzigt tot de schokkende conclusie dat de financiële vooruitzichten voor Nederland grimmiger zijn dan verwacht. De NSC-leider weigert om "loze beloftes" te maken aan het Nederlandse volk, een standpunt dat echter de formatiegesprekken doet ontsporen. Deze reden slaat natuurlijk nergens op heel Nederland weet immers dat de overheidsfinanciën niet rooskleurig zijn door de puinhopen van 13 jaar Rutte. Nee zocht een laffe escape mogelijkheid om de onderhandelingstafel te verlaten.
Wat betekent dit voor de formatie? Het plotselinge vertrek van Omtzigt uit de gesprekken heeft niet alleen de potentiële coalitiepartners verrast, maar ook het land. Wilders, bekend om zijn directheid en niet iemand die snel uit het veld geslagen is, staat voor een raadsel.
Omtzigts beslissing om terug te trekken is een duidelijke waarschuwing dat je alleen met politici in zee kan gaan die stevig in hun schoenen staan. Niet met een autistisch warhoofd die telkens van standpunt veranderd. We kunnen nu concluderen dat functie elders een juiste interpretatie was over hem. Voorlopig heeft hij de boel aardig in de maling genomen inclusief zijn kiezers. Functie elders kwam toen echt niet uit de lucht vallen! Wat moet het CDA blij zijn dat zij verlost zijn van de twijfelende en daardoor onbetrouwbare Omtzigt.
Het is nu aan de overige partijen om te beslissen hoe ze verder gaan. Gaan ze door op de ingeslagen weg, en vormen zij samen een minderheidskabinet? Of nemen ze een stap terug, reflecteren ze op de situatie en gaat de formatie weer van vooraf aan beginnen? Dat is niet te hopen. Nederland zit echt niet te wachten op Timmermans I dan nog liever een minderheidskabinet.
Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel. We exposen die kartelianen elke dag. Vind jij het belangrijk dat we dat doen? Steun ons danDoneer aan DDS via BackMe en help ons het kartel elke dag weer te bestrijden!
Wat wel duidelijk is, is dat deze formatiepoging een leerstuk is geworden in politieke realiteit versus politieke idealen. En in deze soap van macht en principes, blijft Nederland wachten op stabiliteit en leiderschap dat het verdient. Nederland weet nu wel dat NSC ongeschikt is als machtsfactor met deze autist en karteldinosaurus Omtzigt aan het roer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten