DDS Kamerleden 017

Frederik Jansen (FVD) vindt nieuwe basisbeurs een halve basisbeurs en komt met een tegenvoorstel

Politiekfeb 15 2023, 11:30
Minister Dijkgraaf kondigt aan dat de basisbeurs opnieuw wordt ingevoerd. De basisbeurs werd in 2015 afgeschaft en vervangen door het leenstelsel, wat tot onvrede leidde bij veel studenten. Het nieuws van de herinvoering van de basisbeurs wordt dan ook door velen gezien als een grote overwinning voor studerend Nederland. Frederik Jansen (FVD) is niet tevreden met de nieuwe basisbeurs en komt daarom vandaag in het debat met een tegenvoorstel.
Echter, niet alle studenten profiteren van deze herinvoering. De circa 1,1 miljoen studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd, krijgen een eenmalige vergoeding van €1.436. Dit bedrag valt in het niet vergeleken met de gemiddelde studieschuld van €15.900. Bovendien krijgen deze studenten te maken met een flinke achterstand op de woningmarkt, omdat de studielening meetelt bij het aanvragen van een hypotheek.
Voor studenten die wel recht hebben op de basisbeurs is er ook een keerzijde. De beurs voor thuiswonende studenten is slechts €7 meer dan 8 jaar geleden (€110,30 per maand), terwijl de uitwonendenbeurs bijna €40 lager is (€274,90 per maand). In combinatie met de torenhoge inflatie van afgelopen jaar en de stijgende huurprijzen, is het de vraag of deze basisbeurs wel voldoende is om te voorzien in de kosten van levensonderhoud.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Forum voor Democratie (FVD) vindt het huidige wetsvoorstel ontoereikend en pleit voor een basisbeurs die wél kostendekkend is, vergelijkbaar met de basisbeurs die generaties studenten voor het leenstelsel ontvingen. FVD stelt voor om de basisbeurs te verhogen op basis van inflatiecijfers en het stijgende collegegeld, zodat de basisbeurs kostendekkend blijft. Daarnaast wil FVD leenstelselstudenten compenseren alsof ze wél recht hadden op een basisbeurs, met terugwerkende kracht. Verder pleit FVD voor een studentenreisproduct dat de hele week geldig is, zodat studenten niet onnodig veel geld kwijt zijn aan reiskosten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten