screen shot 2023 01 23 at 132405

FTM: Klimaatakkoord van VVD'er Ed Nijpels vooral gunstig voor grote bedrijven, het MKB staat vrijwel met lege handen

Politiekmrt 16 2023, 18:00
Een recent rapport van onderzoeksbureau TNO concludeert dat het Klimaatakkoord, dat in 2019 werd gesloten, vooral gunstig is voor grote bedrijven. Het rapport, genaamd "Akkoord van belang", analyseert hoe het overlegproces rondom het Klimaatakkoord tot stand kwam en welke belangen daarbij werden behartigd.
Volgens het TNO waren met name de belangen van grote bedrijven goed vertegenwoordigd tijdens het overlegproces. De belangen van burgers en het midden- en kleinbedrijf werden daarentegen veel minder vertegenwoordigd, of zelfs helemaal niet.
Critici waarschuwen dat dezelfde fouten dreigen te worden gemaakt bij het opstellen van het Landbouwakkoord, waar momenteel volop overleg over wordt gevoerd. Zij vrezen dat de belangen van grote agro-bedrijven ook hier de boventoon zullen voeren, terwijl de belangen van kleinschalige boeren en de natuur onvoldoende worden meegenomen.
Het TNO-rapport bleef na afronding ruim een jaar op de plank liggen en werd pas recent gepubliceerd, nadat er een beroep werd gedaan op de Wet open overheid. Dit roept vragen op over de transparantie van het overlegproces en of de belangen van alle partijen wel voldoende zijn meegewogen.
Follow the Money sprak met verschillende betrokken partijen over de conclusies van het TNO-rapport, waaronder de voormalig voorzitter van het Klimaatberaad, de woordvoerder van het Landbouwoverleg, vakbond FNV en diverse ngo's. Het rapport en de reacties daarop zorgen voor hernieuwde discussie over de balans tussen economische belangen en duurzaamheid in Nederland.
Abonneer je op de Substack-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Wie was de architect van het klimaatakkoord. Juist, de prominente VVD'er Ed Nijpels. Ooit was de VVD partij van het MKB. Het midden- en kleinbedrijf zijn duidelijk niet goed af bij de VVD. Hopelijk worden veel MKB ondernemers op tijd wakker keren ze de loopjongen van de multinationals, de VVD, bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen de rug toe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten