mark rutte minister president 9o1a6614

Schaamteloos! Mark Rutte beweert met droge ogen: 'Er is nog draagvlak voor het kabinetsbeleid'

Politiekmrt 16 2023, 18:33
Gisteren was er een storm in de Nederlandse politiek. BBB heeft de hele politiek weggeveegd. Overal. Ja, met name in het oosten van het land (Overijssel en Drenthe), maar eigenlijk was het gewoon overal raak voor ze. Zelfs in een provincie als Noord-Holland. Wat Mark Rutte betreft betekent dit echter helemaal niets.
Natuurlijk willen 'journalisten' graag weten wat Rutte ervan vindt en of hij denkt dat het misschien toch nodig is om het kabinetsbeleid bij te stellen of zelfs om een einde te maken aan de onheilige coalitie. Nou, het antwoord zal al die mensen die gisteravond dachten dat er iets zou veranderen ongetwijfeld keihard tegenvallen.
"We hebben een meerderheid in de Tweede Kamer, daar zijn democratische verkiezingen geweest," legt Rutte gewoon kalmpjes uit. Oke, ja, hij wil het "signaal" serieus nemen dat mensen ontevreden zijn, maar ach, hij heeft ook wel vaker een kabinet geleid met een minderheid in de Senaat. Daar wordt hij warm noch koud van.
Hij ziet vooralsnog geen enkele reden om ook maar iets te veranderen. Hij en het kabinet gaan gewoon waar nodig "per dossier" op zoek naar meerderheden. "Dat is bij BBB, GroenLinks en PvdA, maar er zijn meer partijen," zegt hij daarover.
In de praktijk betekent dit natuurlijk dat het kabinet lekker gaat samenwerken met de GroenLinks/PvdA-fractie in de Senaat (en in de Tweede Kamer). Dat was dan ook waarom Jesse Klaver en Attje Kuiken gisteravond zo opzichtig feest vierden. Niet omdat ze een ongelooflijk resultaat hadden neergezet - ze hebben eigenlijk hun 'prestatie' van vier jaar geleden herhaald - maar omdat ze weten dat het macht, macht, macht betekent.
Abonneer je op mijn gloednieuwe Substack-nieuwsbrief. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Daags voor de verkiezingen noemde Job Knoester Mark Rutte, recht in zijn gezicht overigens, een "psychopaat." Hoe langer je deze man meemaakt, hoe minder kritiek je daar op kan hebben, op die (psychologische) inschatting. Iets anders kun je er toch niet meer van maken? Hele horden Nederlanders hebben hun hoop gevestigd op BBB, in de hoop dat er toch iets kan veranderen en wat doet Rutte? Die zegt heel kalm, met een glimlach op zijn gezicht: 'Leuk gespeeld, maar 't gaat 'm niet worden.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten