Screen Shot 2022 05 20 at 202148

NRC Handelsblad-redacteur Meeus niet onder de indruk van BBB's opkomst bij verkiezingen

Politiekmrt 16 2023, 19:00
Op dinsdag vonden de Provinciale Statenverkiezingen plaats in Nederland. De verrassing van deze verkiezingen was de opkomst van de BoerBurgerBeweging (BBB). De partij won maar liefst 15 zetels in de Eerste Kamer en werd de grootste partij in verschillende provincies, waaronder Noord-Holland. Hoewel veel Nederlanders enthousiast reageerden op deze overwinning, was NRC Handelsblad-redacteur Tom-Jan Meeus minder onder de indruk.
Meeus verklaarde in een tweet dat de verschuivingen in de Senaat niet zo opmerkelijk waren, omdat de verliezen van de VVD, CDA, PVV en FVD werden gecompenseerd door de winst van BBB en JA21. Hij beschouwde het resultaat als een verschuiving binnen de smalle marges van de Nederlandse politiek en vond het geen teken van een sterke beweging naar rechts.
Het is opvallend dat Meeus, die werkzaam is bij NRC Handelsblad, over het algemeen beschouwd als een bastion van het politieke establishment, niet erg onder de indruk was van BBB's opkomst. Zijn reactie suggereert dat de invloed van BBB op het beleid waarschijnlijk minimaal zal zijn, zo niet niet-bestaand.
De opkomst van BBB wordt vaak gezien als een teken van onvrede onder boeren en burgers in landelijke gebieden. De partij streeft naar meer erkenning voor de agrarische sector en meer aandacht voor de belangen van burgers in landelijke gebieden. Hoewel de partij nog geen duidelijk programma heeft gepresenteerd, heeft BBB de aandacht getrokken van mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen door de gevestigde partijen.
Abonneer je op de Substack-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Of de invloed van BBB op het beleid inderdaad minimaal zal zijn, moet nog blijken. In de Nederlandse politiek zijn coalities nodig om wetgeving door te voeren, dus de mate waarin BBB invloed kan uitoefenen, zal afhangen van de samenstelling van toekomstige regeringen en de bereidheid van andere partijen om samen te werken met BBB. Als je ervan uitgaat dat Meeus inderdaad de mening verwoordt van het establishment moet BBB zich er al vast op voorbereiden dat de partij niets te zeggen zal krijgen. Ook niet na deze historische avond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten