20220228 Debat over situatie in Oekraïne Baudet

FVD-motie verworpen! Thierry Baudet: "de oorlogszucht van het kartel is ronduit angstaanjagend!”

Politiekmrt 07 2023, 16:00
Zojuist heeft de Tweede Kamer via een hoofdelijke stemming de motie van Baudet om te voorkomen dat Nederlandse Dienstplichtigen worden uitgezonden naar Oekraïne, verworpen. De meerderheid van de partijen, waaronder D66, waren tegen de motie van Thierry Baudet.
Er gaan volgens de FVD-motie stemmen op onder verschillende politieke partijen dat zij voor een herinvoering zijn van de algemene militaire dienstplicht. De motie had moeten voorkomen dat Nederlandse Dienstplichtigen worden uitgezonden naar het front in Oekraïne.
Forum voor Democratie maakt zich namelijk al langer zorgen over de uitspraken die onder andere Premier Mark Rutte deed waarin hij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne meermaals aangeduid heeft als “onze oorlog”. Nu de motie van Baudet is verworpen blijft er onzekerheid bestaan. Wanneer Rusland NAVO-lidstaten binnen zou vallen is het dus nog altijd mogelijk dat Nederlandse jongeren straks naar het front in Oekraïne worden gestuurd.
In een reactie aan De Dagelijkse Standaard laat FVD-voorman Thierry Baudet weten dat de oorlogszucht van het kartel “ronduit angstaanjagend” is. “Nu worden al tanks gestuurd, straks F-16's, en het kartel wil zelfs niet uitsluiten dat Nederlandse jongens en meisjes naar Oekraïne worden gestuurd voor een oorlog die niet de onze is.” Aldus Baudet.
Jasper van Dijk (SP) laat in een stemverklaring weten dat zijn partij het met de motie van Baudet eens is dat Nederlandse dienstplichtigen nooit mogen worden uitgezonden om in Oekraïne te gaan vechten, toch stemt de SP tegen de motie. “Daar zijn wij het mee eens in zoverre dat er geen Nederlandse militaire naar Oekraïne moeten gaan, het woordje nooit maakt het erg definitief en bovendien is er geen spraken van een dienstplicht in Nederland, daarom zijn we tégen deze motie.” Aldus van Dijk.
We hebben verschillende partijen die voor- en tegen de motie hebben gestemd om een reactie gevraagd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten