geert wilders 9o1a6642 63ff99efcb31c 647af605ddafc

Geert Wilders draagt Ronald Plasterk voor als informateur voor een rechts kabinet

Politiekdec 13 2023, 15:00
Tijdens een Kamerdebat over de verkiezingsuitslag en het eindverslag van verkenner Ronald Plasterk heeft PVV-leider Geert Wilders besloten de verkenner voor te dragen als informateur. Plasterk, die in zijn rol als verkenner heeft aangegeven dat er een rechts kabinet gevormd moet worden, bestaande uit de PVV, VVD, NSC, en BBB, kan nu aan de slag als informateur om de partijen bij elkaar te brengen.
De verkenner stelt voor een korte informatieronde te houden, waarin de genoemde partijen de mogelijkheid onderzoeken om het eens te worden over zaken die de rechtstaat aangaan. Deze tussen formatie is gepland tot eind januari, zoals Plasterk vermeldt in zijn eindverslag. Ondanks de kritiek vanuit linkse partijen, die het als absurd beschouwen dat er überhaupt over rechtsstatelijke zaken wordt gesproken, is het goed dat er nu de tijd wordt genomen om te onderzoeken of de betrokken partijen tot overeenstemming kunnen komen.
De samenwerking tussen de PVV en BBB lijkt vooralsnog geen groot struikelblok te zijn voor de vorming van een nieuw kabinet. De uitdaging lijkt vooral te liggen bij Pieter Omtzigt, die zich kritisch opstelt en een snelle formatie in de weg lijkt te staan. De VVD heeft herhaaldelijk benadrukt dat zij hun verantwoordelijkheid zullen nemen, maar vooralsnog geen deel zullen uitmaken van een kabinet.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Het is duidelijk dat de formatie nog enige tijd in beslag zal nemen, en het is nog niet uitgesloten dat nieuwe verkiezingen nodig zijn. Dit zou potentieel desastreus kunnen zijn voor partijen als NSC en de VVD, waardoor de kans bestaat dat de PVV bij nieuwe verkiezingen nog sterker zal worden.
Met Ronald Plasterk als aangewezen informateur gaat de formatie een nieuwe fase in. De focus ligt op het vormen van een kabinet bestaande uit de PVV, VVD, NSC, en BBB. Volgens Plasterk is dit op dit moment de enige en meest logische keuze om de formatie voort te zetten. De komende weken zullen cruciaal zijn om te bepalen of deze coalitie daadwerkelijk tot stand kan komen en welke uitdagingen er nog overwonnen moeten worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten